Adıge Khase’nin kapatılma davası askıya alındı


Karaçay-Çerkes’de Adıge Khase’nin kapatılması ile ilgili davada, anlaşmazlığı taraflar tarafından barışçıl yollarla çözülmesine karar verildi ve dava 7 Nisan tarihine kadar durduruldu.

Dünkü duruşmada Adıge Khase Başkanı Muhammed Çerkesov, anlaşmazlığın barışçıl yollar çözümü talebiyle konuştu. Çerkesov, “Bizler Adalet Bakanlığı’nın tüm taleplerini yerine getirmeye, ihlalleri gidermeye hazırız. Bizler, buna daha önceden de hazırdık” dedi.


Çerkesov, Adalet Bakanlığı’ndan ihlallerin giderilmesi konusunda bir uyarı almadığını, bunu daha sonrasında Kabardey-Balkar’da Dünya Çerkes Birliği ofisi çalışanlarından öğrendiğini izah etti.

Çerkesov, “İhlallerin giderilmesiyle ilgili, Adalet Bakanlığı’nın dilekçesinde ifade edilen belgelere gelince, onları zamanında postaya verdim. Eğer Adalet Bakanlığı’nın çalışmalarımızla ilgili uyarıları varsa, bazı ihlaller giderilmemişse onları yerine getirmeye hazırız” dedi.

Karaçay-Çerkes Adalet Bakanlığı İdaresi başkan yardımcısı Tatyana Kalaşnikova, davanın durdurulmasına karşı çıkmadı. Kalaşnikova, “Adıge Khase tüzükte belirtilen amaç ve görevlerini ihlal ediyor. Hareketin tüzüğüne uygun kurumsal birimleri oluşturulmadı. Katılımcılarının listesi yok, hareketin yöneticileri ve hareketin kendisi arasında yapılması gereken işlemler yapılmamış” açıklamasında bulundu.

İdarelerinin 27 Haziran 2015’de hareketin yaptığı rapor ve seçim kongresinde ihlaller de tespit ettiğini kaydeden Kalaşnikova, “Eğer idari sanık, delil olabilecek tüm gerekli belgeleri sunarsa, tüm tespit edilen ihlalleri giderdiğiyle ilgili belgeleri sunarsa ve biz de analizin ardından taleplerimizin yerine getirildiğini görürsek, davamızı geri çekeriz” açıklamasında bulundu.

Kavkazki Uzel’in verdiği bilgilere göre, Karaçay-Çerkes Yüksek Mahkeme hakimi Naima Karasova, anlaşmazlığın barışçıl yolla durdurulabileceğine karar verdi ve 7 Nisan’a kadar davanın durdurulmasına hüküm verdi. Adıge Khase, bu tarihe kadar, tüm ihlalleri gidermesi gerekiyor.