Çerkes (Adige) Anadili Günü: Üye Derneklerimizin Anadil Etkinlikleri


Adana Çerkes Kültür DerneğindeGençlik Komisyonunca Adige Ana dil ve yazın günü etkinliği düzenlendi.

Etkinlik dernek başkanı İsmail Güneş'in açılış konuşması ile başladı. Metehan Yeltekin'in 14 Mart Adığe dilinin tarihçesini anlatmasını takiben Şahin Nayır tarafından ana dil konulu bir şiir okundu. Alt yazisi Adana Çerkes Kültür Derneği'nce hazırlanan kısa film "ÇAĞRI'’nın gösterimi gerçekleştirildi. Tarih boyunca Adığe alfabeleri konulu sunumu ile Şamil Emre Aydın katılımcılara geniş bilgiler sundu. Toplantının sonunda sunumunda ötürü Şamil Emre Aydın ve dil kursuna eğitmen olarak gönüllü katkılarından dolayı Mutlu Kınık'a teşekkür plaketi sunuldu.


***

Gaziantep Çerkes Derneği’ndekahvaltı ve Adige Anadili Günü etkinliği gerçekleştirildi.


Etkinlik Gaziantep Çerkes Derneği Başkanı Hüsamettin Saygılı'nın konuşmasıyla başladı. Gençlik Kolları Başkan Yardımcısı Diynes Güzel Adığe dilinin dünü, bugünü, yarını ve önemini anlatan bir sunum yaptı.


***

Tokat Çerkes Derneği'ndeki 60 minik dansçı yürek ilk defa Adige dil gününü bu kadar içten ve bu kadar içinde kutladılar.


Küçücük yaşlarına rağmen kocaman yüreklerinde milliyetçilik adına birçok şey bulmak mümkün. Bu 7 ila 12 yaşları arasındaki minikler bayrağımızı, sülale isimlerini, köylerinin Çerkesce isimlerini öğrendiler . Bu hafta ise ekip hocaları Buğra İnan ve Zeynep Sümeyya Pekdemir miniklerle beraber Adigece birşeyler yazmak konulu çalışmayı yaptırdı. Çalışmalar da ortaya çıkan bu yazılarla bir sergi hazırladılar. Miniklerimize ve bu güzel çalışmayı yaptıran ekip hocalarına teşekkür ederiz.

kaffed.org