Aralarındaki ilişkiyi pekiştirecekler


Aralarında soydaşlarımızın da yer aldığı Türkiyenin İnegöl kentinden gelen temsilci heyeti ile AC. Başı Thakuşıne Aslan dün (2 Mart) görüştü.

Toplantıya AC. Hükümeti Başbakanı Kumpıl Murat, AC. Başkanlık ve Bakanlıklar İdari İşler Amiri Vladislav Federov,  Bakanlardan Tl'ıhase Mahmut, Kule Muhammet, AC. Ulusal İşler, Yurtdışında Yaşayan Soydaşlar ve Basından Sorumlu Komite başkanı Şhalaho Asker ve Tehutemıkuaye rayonundan gelmiş olan temsilciler katıldılar. Yukarıda adını andığımız kent ile cumhuriyetimizin ne gibi konularda işbirliği yapabileceği bu konudaki karşılıklı arzular üzerine görüşüldü.

Adıge Cumhuriyeti Başı başlangıç konuşmasında cumhuriyetimize gelmiş olan konukları selamladı, aralarında çerkeslerin de var olmasından dolayı duyduğu memnuniyeti belirtti. Konuşmasında günümüzde 55 ülkede yaşayan çerkeslerin hepsinin Adıgey'i ülkeleri ve merkezleri olarak gördüklerinin altını çizdi. Onların kendi anadillerinde konuşabilmeleri, okuyup yazabilmeleri, kültürlerini, gelenek-göreneklerini muhafaza edebilme olanaklarına sahip olmaları için cumhuriyetimizde yayınlanan kitapları diğer literatürü onlara ulaştırdıklarını da belirtti.

Thakuşıne Aslan konuklara dönerek; '- Türkiyedeki companyler, işletmeler ile birlikte çalışmak, ilişkilerimizi pekiştirmek gibi konularda üzerimize düşen her şeyi yerine getirmeye biz hazırız. Ekonomimize yatırım yapmak isteyen hiç bir kimseye hiç bir engel yok. Bu yüzden her iki taraf olarak bizlere faydası gelecek projelerin gerçekleştirilmesi yönünde birlikte çalışmalıyız. Günümüzde Türkiye ve Rusya'nın aralarında birliğe dayalı çalışıyor olmalarından memnunuz, gelecekte de durumun bu minval üzerine olacağına güveniyoruz' dedi.

Gelen temsilci heyetinin başkanı, İnegöl belediyesi belediye başkanı Alinur Aktaş'ın belirttiğine göre bir kaç yıldır cumhuriyetimizin Tehutemıkuaye Rayonu ile dostluk içeren ilişkileri var. Kendi işletmecilerinden birisi Afıpsıp köyünde kendi mülkü ile açtığı işletmede koltuk imalatı yapıyor. Bunun gibi cumhuriyetimizde yapmayı arzuladıkları diğer şeyler üzerine de kısa kısa görüştüler.

Toplantıya iştirak etmiş olan Başbakan Kumpıl Murat'ın belirttiğine göre Cumhuriyetimize gelen yatırımcıların ihtiyaç duydukları şeylerin hepsinin temini yolunda Adıgey yöneticileri hazırlar. Örneğin işyeri açmak isteyenlere arsa verilecek, bu arsalara elektrik doğal gaz gibi altyapı çalışmaları ulaştırılacak. Cumhuriyetimiz ile Türkiye arasında kültüre dayalı ilişkiler uzun zamandır var. Adıge Cumhuriyeti hükümeti başbakanı günümüzde bu ilişkinin yanı sıra ekonomi, turizm, tıp gibi alanlarda da projeler hazırlanarak, yaşama geçirilmesinin büyük önemi olduğunu belirtti.

THARKOHO Adam

Fotoğraf A. GUSEV tarafından çekildi.

Çeviri; AÇUMIJ Hilmi