Martin Koçesoko, Duruşma Bekleyen Sivil Toplum Çalışmaları Hakkında Konuştu


Çerkes aktivist Martin Koçesoko’nun dava duruşması 11 Ağustos'ta yapılacak. Başkanlığını yaptığı sivil toplum örgütü 'Khabze' işlevini sürdürüyor, ancak eskisi kadar aktif değil.

Kavkaz Uzel, 31 Ağustos 2020

Çerkes aktivist Martin Koçesoko’nun dava duruşması 11 Ağustos'ta yapılacak. Başkanlığını yaptığı sivil toplum örgütü "Khabze", işlevini sürdürüyor, ancak eskisi kadar aktif değil.

"Kafkas düğüm"ün yazdığı gibi, 13 Temmuz 2020’de Kabardey-Balkar Savcılığı Xabze sivil toplum örgütü başkanı Martin Koçesoko davasına ilişkin iddianameyi onayladı. Aktivistin savunulmasında Koçesko’nun masumiyetinde ısrar ediliyor, ancak suçlamalar beklenen olarak nitelendiriliyor. Martin Koçesoko , uyuşturucu davasındaki güvenlik görevlilerinin ifadelerinin farklı olduğunu, arama sırasındaki tanıkların sahte olduğunu söyledi.

Koçesoko, 7 Haziran 2019'da Nalçik'te gözaltına alındı. İçişleri Bakanlığı tarafından büyük ölçüde uyuşturucu edinme ve bulundurma iddiasıyla suçlandı. Ancak aktivist, uyuşturucuların yerleştirildiğini ve zulmün nedeninin sosyal faaliyetleri olduğunu söyledi. Soruşturmaya göre, Kasım 2018'de Koçesoko, Urukh köyü yakınlarında yabani kenevir topladı, orada sakladı ve altı ay sonra, Haziran 2019'da uyuşturucuları almaya geldi, ancak gözaltına alındı. Rus Ceza Kanunu'nun 228. maddesi uyarınca, aktivist on yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya.

Mahkemenin web sitesine göre, Urvanskiy Bölge Mahkemesi 11 Ağustos'ta Martin Koçesoko dava duruşmasının başlayacağını belirledi.

United Partners hukuk bürosunun yönetici ortağı ve aktivistin üç avukatından biri olan Andrei Andreev ceza davasının mahkemeye gönderilmesi hakkında yorumda bulundu. Andreev, "Çalışma, önceki araştırmacının hatalarını gizlemek ve düzeltmek için resmi olarak yapıldı." "Kafkas Düğümü" muhabirine ilgili dilekçelerin ve şikayetlerin sunulacağını söyledi.

Aktivistin bir başka avukatı olan Lyudmila Koçesoko , "Kafkas Düğümü" muhabirine, ön soruşturma sırasında savunmanın güvenlik güçlerinin yasadışı eylemleri hakkında savcılığa ve soruşturma organlarına defalarca şikayette bulunduğunu söyledi. Ludmila Koçesoko, “Martin Koçesoko'ya karşı yasadışı eylemlerde bulunan kişilere karşı bir ceza davası açmayı birkaç kez reddetme kararı verildi. Ancak iptal edildi. Yeni değerlendirme için gönderildi. Şu anda henüz kesin bir karar almadık.” dedi.

Martin Koçesoko "Kafkas Düğümü" muhabirine şu anda kırsal kesimde ailesi ile birlikte yaşadığını söyledi. "Araştırmacının talebi üzerine zorunlu bir katılımım var. Bu önlem bir yıldan uzun bir süredir yürürlükte, bu süre zarfında tek bir ihlalim olmadı. Artık resmi olarak çalışma fırsatım olmadığından, çoğunlukla çiftlikte çalışıyorum. Boş zamanlarımı kitap okumakla geçiriyorum, "dedi.

Ona göre sivil toplum örgütü "Xabze" resmi olarak faaliyetlerini sürdürüyor, ama eskisi kadar aktif değil. Aktivist, "Ofisin geçen sonbaharda kapatılması gerekiyordu, ancak aktivistler var. Web sitesi ve sosyal ağlardaki tüm sayfalar çalışıyor" dedi.

Rusya’da sadece kanunlara göre kişinin inançlarına göre örgütler ve hareketler oluşturmanın mümkün olduğu belirtiliyor. Koçesko. ,"Bu arada, bunun de facto, olarak böyle olmadığı ortaya çıkıyor. Bu, başıma gelenler tarafından kanıtlandı."

Aktivistin Haziran ayında gözaltına alınması ve ardından gelen cezai kovuşturma geniş bir rezonansa neden oldu, Martin Koçesko davası, bir gün önce 6 Haziran 2019'da gözaltına alınan Moskovalı gazeteci Ivan Golunov davası ile karşılaştırıldı. Soruşturmada, Martin Koçesko'nun 19 Eylül 2018'de gerçekleşen Kendelen olaylarına katılımının kanıtını bulmaya çalıştılar , ancak bunu asla başaramadılar.

Kaynak: https://www.kavkaz-uzel.eu/articles/352532/?fbclid=IwAR0bRLhshu6k--Fyk0zp3KnxwXSaFIyv4b5cdmyPXLA0soa5Sx4LjcdhL-U

Çeviri: Beşto Yılmaz Beştepe

Cherkessia.net, 2 Ağustos 2020