Çerkes Fed'den, Çerkes Cumhuriyetleri liderlerine Martin Kochasoko İçin Mektup

Çerkes Dernekleri Federasyonu, Çerkes Cumhuriyetleri liderlerine birer mektup göndererek Martin Kochesoko davasına sahip çıkarak, adaletin tecellisi için yakından takip etmelerini istedi.

Çerkes Fed Genel Başkanı Nusret Baş imzasını taşıyan ve Kabartay Balkar Cumhuriyeti’nin Başı Kazbek Kokov, Adigey Cumhuriyeti’nin Başı Murat Kumpilov ve Karaçay Çerkes Cumhuriyeti’nin Başı Raşid Temrezov’a Rusça olarak gönderilen mektuplarda şu görüşlere yer verildi:

Sayın
KOKOV KAZBEK VALEREVİÇ
Kabardey Balkar Cumhuriyeti Devlet Başkanı

Öncelikle, 19 yüzyılda gerçekleşen elim olaylar sonrasında vatanından uzaklaştırılmış Çerkesler’in torunları olarak gözümüzün kulağımızın her zaman anavatanımızda olduğunun bilinmesini isteriz. Bu süreçte anavatanımızdan gelen iyi haberlere sevinirken, kötü haberlere de aksine üzüldük. Anavatanımızın ve orada yaşayan insanlarımızın iyiliğinden başka hiç bir şey istemedik.

Bununla bağlantılı olarak, son bir yıldır kamuoyu önünde gelişen ve bizim de her aşamasını yakından takip ettiğimiz Martin Kochesoko davasındaki gelişmelerin bizleri ciddi şekilde endişelendirdiğinin bilinmesini isteriz. Diaspora olarak bizler Martin Kochesoko’yu başına böyle bir iş gelmeden önce gerçekleştirdiği faaliyetleri ile tanıdık. Halkının geleceğine katkı sunacağını umduğumuz bir Çerkes genci olarak yaptıklarını ve yazdıklarını takdir duygularıyla izledik. Böyle bir süreçte başına bu üzücü olay geldi. Ancak bizler suçlamaların hiç birine inanmadık. Olayları, yüklendiği toplumsal misyondan koparılmak için kurgulanmış bir tezgah olarak yorumladık. Çünkü takip ettiğimiz bir isim olarak düşünceleri ve performansını göz önüne aldığımızda, bir kamu figürü olarak Martin Kochesoko’nun bu tür işlerle alakası olması mümkün değildi. Şayet bağımlı biri olsa yansımaları pek ala görülür, üstlendiği misyonları icra edemezdi. Düzmece olduğuna inandığımız bir senaryo ile suçlanan Martin maalesef ki tutuklandı ve mahkeme sürecine kadar da ev hapsine alındı.

Sayın KOKOV KAZBEK VALEREVİÇ

Yarın Martin Kochesoko’nun muhakemesi yapılacak. Fakat anavatanındaki gelişmelere duyarlı biz diaspora Çerkesleri oldukça endişeliyiz. Martin’in avukatlarının yapmış olduğu açıklamalardan, savcılığın ön soruşturma sürecinde takındığı suçlayıcı tavrında ısrar edeceği intibaını edindik.  Bunun sebebinin, Martin’in temize çıkması durumunda davanın bu kumpası kuranların cezalandırılmasını gerektirecek olması olduğunu tahmin ediyoruz. Böyle bir sürecin ise kimlere ve hangi kurumlara uzanacağı meçhul olduğundan, bunun önünü kapatmak için Kochesoko’nun haksız bir şekilde cezalandırılmasından ciddi şekilde endişe ediyoruz.

Etkili kamu figürlerinin ve diğer unsurların dikkatinin mahkeme üzerinde yoğunlaşması, davanın kötü niyetlilerce su-i istimaline engel olabilir diye düşünüyoruz.

Anavatanının iyiliğini isteyen diaspora mensupları olarak bu düşüncelerimizin ışığında, Cumhuriyetimizin en önde gelen ismi olarak sizden muhakemenin adil ve şeffaf biçimde seyri için ilgili birimlerle gerekli diyaloğu tesis etmenizi rica ediyoruz. Bu hassasiyetiniz, başka isimler için de benzer başka senaryolar planlanıyorsa onların da hayata geçirilmesine muhtemelen mani olacaktır.

Talebimizi dikkate alacağınız ümidiyle, tüm diaspora mensupları adına saygılarımı arz ediyorum.

Nusret Baş
Çerkes Dernekleri Fed. Bşk.

cerkesfed.org

10 AĞUSTOS 2020