Adnan Khuade’nin Duruşmasında Kanıt Olarak Gösterilen Video Kayıtlarında Sahte Montajlama


Nat Press, Aslan Shazzo, 31 Ekim 2016

Türkiyeli repetriant ve Çerkes Aktivist Adnan Khuade aleyhine açılmış olan rüşvet vermeye teşebbüs davasının 31 Ekim 2016 tarihindeki duruşmasında, soruşturmacılar tarafından delil olarak öne sürülen video görüntülerinde birbiriyle çelişen kayıtlar vardı.

Aslında bu kayıtlar iddianameyi düzenleyenler tarafından olayın delili olarak mahkemeye sunulmasına rağmen bu haliyle, aslında video kayıtlarda yaşananların polis tarafından düzenlenen tutanaklardan farklı şekilde olduğu ortaya çıkıyor.

Avukatlar Yuri Aşinov ve İland Abreg duruşmada kayıtlar izlendiği sırada, hepsinde olmasa da bazı bölümlerde bir kaç defa kayıtların durdurulmasını, daha sonra tekrar gösterilmesini, ileri yada geri sardırılmasını isteyerek hakimin bazı noktalara dikkatini çekmek istedikleri görüldü.

Bu arada duruşma sırasında Rusya videomontaj sahteciliği tarihine girecek bir gelişme yaşandı. Olayla alakası olmayan başka bir video kayıt duruşması yapılan olaya eklenmiş oldu.

Bu kayda göre; güya iki trafik memuru ki tabi ki bu kişiler Khuade olayının kahramanları Borsova ve Nahuşeva arabada tamirciye giderken konuşuyorlar. Bu konuşmaya göre; güya araba için alınması gereken bir yedek parçadan bahsediliyor. Bu yedek parçanın fiyatı bildiriliyor. Bu fiyat öğrenilince konuşan kişi sinirleniyor ve bu paranın kendisinde olmadığını söylüyor.

Bu kaydın Khuade olayının yaşandığı 5 Mayıs’ta kayda alındığı bilgilerine göre yapılmak istenen, bu görevli trafikçilerin güya bu olay öncesinde ceplerinde olayda bahsi geçen 5er bin rublelik banknotların olmadığıydı. Bu yapılan komedilerin mahkemeye dava delili olarak sunulması ise ayrı bir ironi.

Belli ki bu kayıtlar, Khuade olayının yaşandığı 5 Mayıs’ta değil daha sonra düzenlendi. İşin  diğer ilginç yanı, mahkemeye delil olarak sunulan kayıtların hiç birinde kaydın yapıldığı tarihi ve saati gösteren görüntünün bulunmaması.

Dünyada birçok ülkede bu tür video veya ses kayıtları mahkemeye kanıt olarak sunulamıyor. Tabi bu ülkeler, mağdurların suçsuzluğunun güçlüler tarafından suça çevrilmeye çalışılmadığı ülkeler.

Bizler mahkemenin bir sonraki duruşması olan 8 Kasım 2016 tarihinde montajlanmış videoları seyretmeye devam edeceğiz.

Kaynak : http://www.natpressru.info/index.php?newsid=10751

Çeviri: Кушу Ф.

Cherkessia.net, 1 Kasım 2016