Adıge Cumhuriyeti: 21 Mayısı organize edecekler


Mıyekuape’de 28 Nisan tarihinde Kafkas savaşının bitiminin 152. yılına dair toplantı gerçekleştirildi. Toplantıyı Adıge Cumhuriyeti Ulusal işler, Yurtdışında Yaşayan Soydaşlarla İlişkiler ve Basından Sorumlu Komite Başkanı  Şhalaho Asker yönetti.

Çerkeslerin tarihinde gerçekleşmiş olan, büyük acizane durum binlercesinin yok olduğu kafkas  savaşlarının hakkında günümüzde konuştuğumuzda en çok belirttiğimiz şey unutmayacak olduğumuz. Barış içerisindeki yaşamımızı güzellememiz, milletler arasındaki birliği pekiştirmemiz, böylesi kökten yokedici savaşların olmaması için uğraşmamız gerektiğidir.

Toplantıda Adıge Cumhuriyeti Kültür Bakanı Yardımcısı Şevapts’eko Aminet, Adıge Xase Başkanı Tl’ımşeko Ramazan ve yardımcısı Kuyıj Kaplan, Adıge Cumhuriyeti Devlet Şarkı Ansamblesi İslamey’in müdür yardımcısı Ağırjeneko Sanıyet vd. konuştular.

Miting- Rekvim basit bir etkinlik değil. İslamey Ansamblesi yas-anma çerçevesinde eserler seslendirecek. Ağırceneko Sanıyet ile organizasyon komitesi üyeleri St’aşu Yahya, Ğuç’etl’ Ashad, Murad Goştlape, Perenıko Fatime vd.nin belirttiğine göre etkinliğin iyi düzenlenmesi için daha önceki tecrübelerden faydalanılacak.

Tarihin cumhuriyetimizde yaşayan ulusların fertlerince daha iyi kavranılması için, görsel olanaklardan faydalanılması, tiyatrolize edilmiş sunumların çağdaş şartlara uygun sergilenmesi gerekiyor.

Toplantı katılımcıları Şevaptseko Aminetin önerisi olan, sadece yas-anma konulu şarkıların söylenmesi ile yetinilmeden yazarlarımızın şiirlerinin öğrenciler ve sanatçılar tarafından okunmasını da kabul ettiler. Şiirleri, etkinlikte anlaşılır bir şekilde dinlemenin manevi gücüde pekiştirdiği belirtildi.

Yurtdışından geri gelmiş olan soydaşlarımızın etkinliklere iştiraki konusu hakkında Şhalaho Asker, Tl’ımşeko Ramazan vd. görüşlerini belirttiler.

Cumhuriyetimiz Tleserıko K. Sanat okulu çocuk grubu ‘Boncuk’, ‘Aşemez’, ses sanatçılarımız, Milli tiyatro sanatçıları da anma etkinliğine iştirak edebilirler.

Adıge Cumhuriyeti Eğitim ve Bilim Bakanlığı memuresi Abrec Saide’nin belirttiği fikirleri ise daha ziyadesiyle okullarda eğitim amaçlı gerçekleştirilen çalışmalar üzerineydi. Öğrencilerin de  bu etkinliğe iştiraklarının sağlanması temin edilecek.

Gazeteler, televizyon radyo gibi kurumlarda da bu anma gününe dair materyallere yer verilerek halka ulaştırılacak.