FSB Adıgey’de ki Türkiyeli Dönüşçülere Türk Vatandaşlığından Çıkmaları için Baskı Yapıyor


Bu konuyla ilgili geçtiğimiz günlerde Adıgey Svodnıya gazetesinde bir makale okumuştuk. Şimdi de yerel bir TV kanalında 20 kişinin Türk vatandaşlığından çıktıklarına dair haber yer aldı. 

Bu konuyla ilgili geçtiğimiz günlerde Adıgey Svodnıya gazetesinde bir makale okumuştuk. Şimdi de yerel bir TV kanalında, 20 kişinin Türk vatandaşlığından çıktıklarına dair haber yer aldı. Programda bu kişiler sebep olarak Türkiye Rusya arasında mevcut olan uçak krizini gösterdiler.

Konuyla ilgili Natpress olarak bir araştırma yaptık ve haberin detaylarını öğrenmeye başladık. Aldığımız bilgiye göre, söz konusu kişilere FSB görevlileri 2-3 kez ziyarete geldi. Bu ziyaretlerinde tatlı sert sohbetler edip bazı tavsiyelerde bulunarak, onlara zayıf yönlerini hedef alan sorular yönelttiler. Bu sorulardan birisi ise, Rusya Türkiye krizinde kimi haklı gördükleri sorusuydu. 

Yani sadece Türk vatandaşlıklarını terk etmeleri değil, aynı zamanda T.Erdogan’a tavır almaları istendi. Ayrıca bu soruya cevap olarak ‘’herhangi bir tarafı suçlamak istemiyorum’’ gibi bir seçenek kabul edilmedi. V. Putin’in mevcut krizle ilgili izlediği politikanın doğruluğu yönünde tercih yapmaları tavsiye edilerek, Putin’in politikasına destek verdikleri yönünde ki açıklamalarının sosyal medyada yayınlanmasını kabul etmeleri istendi.

Dönüşçüler bu yüzden Türkiye ile olan ilişkilerinin kesilmesinden korkuyorlar. Aralarında Türkiye’den yaptıkları ticari faaliyetleri, iş ilişkileri veya ailevi faaliyetlerinin kesintiye uğramasından endişe edenler var. Hatta pek çoğu Türkiye’den emekli olduğu için maaşlarının kesilmesi sorunuyla karşı karşıyalar.

Bir başka ayrıntı ise, bu yönde karar almamış olan kişilerin tedirginliği. Daha önce aynı konuyla ilgili kendilerini ziyaret eden FSB memurları şimdilik 2. Kez kapılarını çalmamış, ancak son sohbetlerinde ki tehditkar uyarıları unutmuş değiller. FSB görevlilerinin ziyaret ettiği bu kişilerin genel görüşü ise; onların sessizce yürüttükleri bu baskılama faaliyetlerinin şikayetler yoluyla afişe olacağı ve gündem yaratacağı korkusu. 

Kaynak: Natpres, 14 Aralık 2015

Rusçadan Çeviri : Кушу Ф.