Kaffed Toplumsal Uyum ve Kültürel Değerlerimiz Paneline Katıldı


Türkiye genelinde yaşanan elim olaylar nedeniyle eğlence bölümü iptal edilen 12. Doğu Akdeniz Uluslararası Kafkas Kültür ve Sanat Festivali kapsamında, 22 Ağustos 2015 Cumartesi günü Göksun Meslek Yüksek Okulunda, “Toplumsal Uyum ve Kültürel Değerlerimiz” konulu panel gerçekleştirildi. Göksun Çerkes Kültür Derneği tarafından düzenlenen programa bölge halkı büyük ilgi gösterdi.

Değerli büyüğümüz Enver Efe’nin yaptığı dua-temenni (Хъуэхъу) sonrasında Göksun Çerkes Kültür Derneği Başkanı Fatih Serin açılış, Göksun Belediye Başkanı ve festival tertip komitesi başkanı Hüseyin Coşkun Aydın hoş geldiniz konuşması yaptı.

Kaffed Genel Başkanı Yaşar Aslankaya yaptığı konuşmada Göksun’daki toplumsal uyum ve kültürel duyarlılığın halkımız adına ümit verici olduğunu söyledi. Başta siyasiler olmak üzere protokol üyelerine, tertip komitesine ve salonu dolduran duyarlı katılımcılara teşekkür etti.

Kahramanmaraş Milletvekilleri Av. Veysi Kaynak, Dr. İlker Çitil, 24. Dönem Kahramanmaraş Milletvekili ve dönemin TBMM Başkan Vekili Prof. Dr. Mehmet Sağlam davetlilere hitap ettiler. Milletvekilleri yaptıkları konuşmalarda, toplumsal barış ve uyumda Çerkes toplumunun kredisinin çok yüksek olduğunu belirterek Kafkas toplumunun farklı özellik ve güzelliklerini vurguladılar.

Daha sonra panel programına geçildi. Panelistlerden Kaffed Genel Başkanı Yaşar Aslankaya, Çerkes toplumunun tarihi süreç içerisindeki var olma mücadelesini özetledi. Dünyanın farklı ülkelerine savrulmak durumunda kalan Çerkes toplumunun yaşam mücadelesini anlattı. Toplum- kültür ilişkisine değindi. Bu köklü ve soylu kültürü yaşatmak için bireyler, dernekler ve devletlere düşen görev ve sorumlulukların altını çizdi.

Kaffed eski yönetim kurulu üyesi Fatih Bozkurt, dil ve kültür ilişkisini anlattı ve dil olmadan kültürün yaşayamayacağını belirtti. Adıge dilinin yok olma tehlikesi yaşadığını vurguladı ve bu bağlamda toplumun ve ülkenin yöneticilerinin daha duyarlı olması gerektiğini vurguladı.

Dernek eski başkanlarından ve Kaffed eski yönetim kurulu üyesi Erdoğan Yaşar, geçmişte yürütülen yanlış politikaların bu kültüre zarar verdiğini, kültürel iletişimde büyüklerin yeni nesillere model olması gerektiğini söyledi.

Eski muhtarlardan Hüseyin Hayri Koç, kültürel farklılıkların ayrışım nedeni değil zenginlik kaynağı olması gerektiğini belirtti. Çerkes toplumunun ırkçılıktan uzak durarak kültürünü yaşatma gayretinde olduğunu, toplumsal barış ve huzurun hiçbir şeye feda edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Panele gençleri temsilen katılan eğitimci Mahmut Duman, gençlik ve kültürel iletişim konusundaki gözlemlerini paylaşırken “…Bu kültür, cılız girişimlerle yaşatılamaz, samimiyetle, büyük düşünerek birlikte bu kültürü yaşatmalıyız. Gençler bu konuda her gün biraz daha bilinçleniyor. Devletin ve büyüklerin desteği de kaçınılmaz oluyor” dedi.