Kafkasya müftüleri ortak bir anlaşma imzaladı


Kuzey Osetya Müftüsü Hacımurat Gatsalov’un yaptığı açıklamaya göre, 28 Temmuz Salı günü Kuzey Osetya, İnguşetya, Adıgey, Kabardey-Balkar ve diğer Kafkasya bölgeleri müftüleri Rusya Federasyonu Müslümanları Sosyal Anlaşması’nı kabul etti. Anlaşma özellikle ektremizmle mücadele konusundaki maddeleri ile ilgi çekici.

Müslümanlar anlaşmayı dört yıl önce geliştirilmeye başladı. Anlaşma bir buçuk ay önce Tataristan’da Rusya Müslümanları Merkez Din İdaresi Başkanı Talgat Tacuddin, Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynutdin, Kuzey Kafkasya Müslümanları Koordinasyon Merkezi Başkanı İsmail Berdiyev ve Tataristan Müslümanları Din İdaresi Başkanı Kamil Samigullin tarafından kabul edildi.

Kuzey Osetya Müftüsü Gatsalov, Kavpolit’e yaptığı açıklamada, “Kafkasya müftülerinin bu anlaşmayı imzalamasını uzun zamandır istiyorduk. Toplantıyı Vladikavkaz’da gerçekleştirdik ve toplantının sonunda anlaşma imzalandı. Toplantıda Müslüman gençlerin nasıl topluma entegre edilebileceğini konuştuk. Ayrıca anlaşmanın şartlarını tartıştık. Anlaşmanın maddeleri, uygulanması ve Müslüman olsun olmasın Kafkas ve Rus vatandaşlarına yararının ne olacağı konularını konuştuk. Tüm Kafkasya cumhuriyetlerinden parlamento, savcılık ve adalet bakanlığı temsilcileri toplantıya katıldı. Genel olarak Rusya ve Kafkasya’daki durumu ve Şeytan IŞİD problemini müzakere ettik. Toplantıya tüm Kafkasya müftüleri katıldı ki böylesini görmek zordur” dedi.

Toplantıya Kuzey Osetya başkan vekili Tamerlan Aguzarov da katıldı. Müftüler Aguzarov ile hükümet ve Din İdaresi arasındaki koordinasyonun önemi hakkında görüştü. Gatsalov’a göre, koordinasyon sağlanmalı ve Kuzey Osetya yararına daha verimli şekilde kullanılmalı. Bu, özellikle gençlerin, ekstremist ideolojilere kapılmasını engellemek için önemli.