Genç Muhtar Bir İlke İmza Attı- Çerkes Köyü Çerkesce Adına Kavuştu: ANZOREY

K.maraş'ın Afşin ilçesine bağlı Kargabükü köyü, Çerkesçe adına geri döndü. Kargabükü sakinleri; köyün kurucusu olan, halen mezarlığı Kargabükü mezarlığında olan Anzor’un anısını yaşatmak için, “Anzor’un bölgesi”, “Anzor’un bulunduğu yer” anlamlarına gelen ANZOREY adının köylerine verilmesini uzun zamandır arzu ediyorlardı.

Kahramanmaraş ili Afşin İlçesine bağlı Kargabükü Köyü 30 Mart 2014’te yürürlüğü giren Büyükşehir yasa tasarısı ile Kargabükü mahallesi statüsü almıştı. Şimdi köy, Çerkesçe, orijinal adına geri döndü.

Kargabükü sakinleri; köyün kurucusu olan, halen mezarlığı Kargabükü mezarlığında olan Anzor’un anısını yaşatmak için, “Anzor’un bölgesi”, “Anzor’un bulunduğu yer” anlamlarına gelen ANZOREY adının köylerine verilmesini uzun zamandır arzu ediyorlardı.

5393 sayılı Belediye kanunu kapsamında araştırma yapan Kargabükü’nün genç muhtarı Mahmut ALAGÖZ ve heyeti konu ile ilgili aldıkları karar ile Afşin Belediyesi Başkanlığına müracaatta bulunmuşlardı. Ad değişikliği 16 Nisan 2015 günü sonuçlandı ve öneri Belediye Meclisinde kabul edildi.

Ad değişikliğinin onaylanması ile Türkiye’de bir ilk oldu. Kargabükü adını Çerkeslerin %90’nı bilse bile kullanmazdı. Kargabükü; Çerkesya'da dahi ANZOREY olarak bilinir, tüm köy halkı köyü ANZOREY olarak tanıtırdı.

Yeni adıyla ANZOREY Mahallesi, Çerkesya'nın doğusundan Kabardey bölgesinden sürgün ile gelen Çerkes/ Adığe topluluklarınca kurulmuştu.

Büyükşehir yasa tasarısının yürürlüğe girmesi ile Aşağı Kargabükü Sokak ve Yukarı Kargabükü Sokaktan oluşan Kargabükü Mahallesi tamamen değiştirilerek KUBAN SOKAK ve ELBRUZ SOKAK'tan oluşan ANZOREY MAHALLE statüsüne kavuşmuştur.

1990'ların başında 550'nin üzerinde bir nüfusa sahip köyün günümüzde nüfusunun 330'a düştüğünü ve dışarıya çok göç verdiğini de belirtelim.

Muhtar Mahmut ALAGÖZ'ün Afşin Belediyesi Başkanlığına yaptığı müracaat sonrası Gerekli incelemeler yapılmış ve Afşin Belediyesi Başkanlığı meclis kararı ile Kargabükü adının değiştirilmesi için Afşin Kaymakamlığından görüş istenmiştir. Kahramanmaraş Valilik Makamının 09.04.2015 tarihli onayı ile de Kargabükü adı Anzorey olarak değiştirilmiş ve resmiyete kavuşmuştur.

Kahramanmaraş'a, Türkiye'ye ve tüm Türkiye Çerkeslerine hayırlı olmasını diliyor ve devamını bekliyoruz.

Bu girişimlerinden dolayı köy sakinlerini, ayrıca Kahramanmaraş valisi Mustafa Hakan GÜVENÇER'i, Afşin kaymakamı Fatih AKSOY'u ve Afşin belediye başkanı Mehmet Fatih GÜVEN'i, ve genç muhtar Mahmut ALAGÖZ'ü yaptıkları başarılı çalışmalar ve konuya gösterdikleri duyarlıkları sebebiyle kutluyor ve başarılarının devamını diliyoruz.

Haber-Yorum: Semih Akgün

Cherkessia.net, 17 Nisan 2015