Hacımba'nın Adıgey Görüşmeleri Tamamlandı


Abhazya Devlet Başkanı Raul Hacımba, Adıgey Cumhuriyeti'ndeki resmi temaslarını tamamladıktan sonra Abhazya'ya döndü.
Hacımba'nın ziyaretinde, Abhazya ve Adıgey liderleri arasında iki cumhuriyetin arasında ekonomik ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesi konusunda çeşitli görüşmeler yapıldı.
Hacımba ve Thakuşinov, Abhazya Bağımsızlık Savaşı'nda hayatını kaybeden şehitlerin aileleri ve gaziler ile 18 Mart günü bir araya geldi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Thakuşinov şunları söyledi: "Abhazya'da olan her şey bizi de ilgilendirir. Kardeş halkın yardıma ihtiyacı olduğunda, Adıgey'in çocukları Abhaz Halkının Anavatını Savunma Savaşı'na katıldı. Abhazya'nın bağımsız bir devlet olmasından çok mutluyuz. Abhazya ve Rusya başkanları tarafından imzalanan anlaşma, iki halkımız arasında ekonomi, kültür, eğitim ve diğer alanlarda işbirliği için yeni olanaklar yarattı."
Thakuşinov, Abhazya'da şehit düşen Adıge gönüllülerin çağdaş Abhaz devletine yaptıkları katkıyı vurguladıktan sonra şehitler için saygı duruşunda bulunuldu. Bağımsızlık savaşında şehit olan Adıgeyli gönüllüler Adam Huade, Beslan Meretukov, Sergey Krinin, Kazbek Nekhay, Rustem Alik Şed, Mikhail Sabirov, Sergey Dikolenko, Murat Aslan ve Şogen Mukov saygı ile anıldı.
Hacımba yaptığı konuşmada Abhazya'yı korumak için hayatını kaybedenlerin hatırası önünde eğildiğini belirtti. Savaş sırasında yanlarında olan gönüllülerin kendilerine güç verdiğini ve savaşı kazanacaklarına olan inancı pekiştirdiklerini söyledi. HAcımba konuşmasında Abhazya'nın şehitleri unutmadığını, ülkedeki tüm gençlerin şehitleri ismen bildiğini vurguladı.
Abhazya'nın bağımsızlık savaşına Adıgey'den 180 gönüllü katıldı. Gönüllülerden şehit Adam Huade "Abhazya Kahramanı" ilan edildi, 10 gönüllüye "Leon Madalyası" ve 21 gönüllüye "Cesaret Madalyası" verildi.
Heyetler daha sonra Doğu Sanatları Devlet Müzesi'nin Kuzey Kafkasya şubesini gezdi. Adıgey'li ünlü tasarımcı Yuri Stasa'nın savaş ve barış, halk bilimi ve modernlik, doğa ve insan ilişkilerinden semboller taşıyan sürekli sergisi gezildikten sonra, Adıgey Cumhuriyeti'nde son üç yıl içinde bulunan arkeolojik eserlerin bulunduğu sergi gezildi. Daha sonra müze müdürü Nafiset Kushu sanal müze konusunda konuklara bilgi verdi.
Hacımba ve Adıgey Cumhuriyeti Başkanı Aslan Thakuşinov 18 Mart günü Maykop'ta Kırım ve Sivastopol'un Rusya'ya katılmasının birinci yıldönümünde düzenlenen mitinge katıldı. "Rusya için Halk Cephesi" tarafından düzenlenen mitinge yaklaşık 5,000 kişi katıldı. Her ulusun düşüncesini özgürce açıklamaya hakkı olduğunu söyleyen Hacımba, Kırım'da yaşayan insanların da tercihlerini kullandıklarını ve şimdi Rusya ile birlikte olduklarını söyledi.  
Hacımba, Adıgey'deki son gününde, Adıgey Cumhuriyeti Kurucu Başkanı Carım Aslan'ı da ziyaret etti ve Abhazya'ya davet etti. Carım Aslan, bu davete teşekkür etti ve en kısa zamanda Abhazya'ya gitmek istediğini vurguladı. Abhazya Bağımsızlık Savaşı döneminde Adıgey Cumhurbaşkanı olan Carım Aslan, görev yaptığı dönemde Abhazya'yanın bağımsızlığı ve kalkınması için önemli çalışmalar gerçekleştirmişti.