Putin’den iki ayrı yılbaşı mesajı


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya halkına hitaben yayınladığı yeni yıl mesajında Kırım ve Sivastopol’un Rusya’ya katılmasını tarihi dönüm noktası olarak değerlendirdi. 

2014 yılında ülke çıkarlarını korumak için çaba harcayan Rusya vatandaşlarına teşekkür eden Putin’in mesajındaki milliyetçi tınılar dikkat çekti.

Bütün vatandaşların vatan sevgisi, dayanışma ve ülke kaderinin geleceği için sorumlulukları olduğunu hatırlatan Putin, “Rusya halkıyla birlikte güçlü planları hayata geçireceğimize inanıyorum. Rusya vatandaşı herkesin mutluluk ve başarısı Rusya’mızın kalkınmasına katkı yapıyor” dedi.

Yeni yıl mesajında Kırım’ın ilhakına da değinen Putin, “Vatan sevgisi en önemli hislerden biridir. Rusya halkının vatan sevgisi Kırım ve Sivastopol sakinlerine verdiği destek sırasından görüldü. Kırım ve Sivastopol’ın Rusya’ya katılması tarihimizin önemli bir dönüm noktası olarak hatırlanacak” şeklinde konuştu.

Putin’in yılbaşı mesajı, ekonomik kriz sebebiyle zor günler geçiren Rusya’da, milliyetçi duygulara hitap ederek desteğini artırma çabası olarak okunuyor.

Putin’den Obama’ya: Dünyanın istikrarından sorumluyuz

Putin’in Rusya vatandaşlarına yönelik yılbaşı mesajının aksine ABD başkanı Obama’ya gönderdiği yılbaşı mesajı daha mutedil.

Obama’ya yılbaşı sebebiyle gönderdiği mesajda, dünyanın istikrarı için Rusya ve ABD’nin ortak sorumlulukları olduğunu ve eşitlik temelinde işbirliği yapabileceklerini ileten Putin, mesajında kullandığı tarihi referanslarla da dikkat çekti.

İki ülkenin Hitler’e karşı oluşturulan koalisyon için omuz omuza birlikte mücadele ettiklerini, kazanılan zaferin 70. yılının önümüzdeki yıl kutlanacağını hatırlatan Putin’in bu mutedil tavrı ve tarihi ortaklıklara yaptığı atıflar, ABD başta olmak üzere Batılı ülkelerin uyguladığı ekonomik yaptırımların baskısında kurtulmak için yeni diyalog girişimi olarak değerlendiriliyor.

Obama, Putin “dahi” değilmiş

Rusya üzerindeki ekonomik baskı mekanizmalarını her geçen gün artıran ve Ukrayna krizinde Ukrayna’yı hem siyasi hem askeri olarak destekleyen ABD başkanı Obama ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kırım'ı ilhak ederek "stratejik bir hata" yaptığını ve bunun "çok da akıllı bir hareket" olmadığını söyledi.

NPR radyosuna verdiği demeçte Obama, Rusya'daki ekonomik krizin, Putin'in "dahi" olduğunu düşünenleri yanılttığını da savundu. ABD Başkanı, uluslararası yaptırımların Rus ekonomisini özellikle petrol fiyatlarındaki değişikliklere karşı hassas hale getirdiğini kaydetti. Obama “Rusya karşısındaki en büyük avantajımız dinamik, canlı bir ekonomimizin olması. Rusya’da ise bu yok. Petrole bağımlılar. Biz direk petrole bağımlı değiliz, iPad'lere bağımlıyız, filmlere bağımlıyız, gerisini siz getirin" dedi.