Suriye Çerkeslerinin durumu hakkında bakışlar birbirini tutmuyor


Suriyeli Çerkeslerin Adigey’e gelmeleri durmuyorsada, hissedilir derecede ileri gitmiyor. Adige stk aktivistleri sıkıntıları belirtiyorlar. 1500 Çerkes, Suriye iç savaşından çıkıp vatanlarına dönebildiler. Onlara yardim edenler; stk gurupları, gönüllü halktan insanlar ve Çerkes Cumhuriyetlerinin görevlileri.

Özgür Radyo’nun konuştuğu Adigey – Maykop Adige Xase’den Hapaye Arambiy :

Gelenlere, insanlar dayanışma içerisinde yardım ediyorlar. Ancak böylesi yardım çözüm degil. Ukrayna’dan gelenlere resmi otoritenin yardimi gibi olmaz ise bu is zor. Yalnizca 1500 kişi döndü. Orada 150 bin Cerkesin yaşadığı söyleniyor. Dönmek istemeyenlerde var. Onlar da, gelenlerin iş bulamadigini ,resmi evrakların hazırlanmasının zorluğunu duyuyor.

STK görevlileri, bir şeylerin yapılmamasının Rusya devlet otoritesinden kaynaklı olduğunu belirtiyor ve var olanın üzerine yeni çıkartılan yasanın, işleri zorlaştırdığını söylüyorlar. Otoriteler ise, kolaylaştırdığını söylüyorlar. Değişikliklerin muhatapları yani dışardan Rusya’ya dönmek isteyenlerin Rusçayı bilmeleri gerekiyor. STK çalışanlarına göre zorluğun sebebi, Rusçayı Suriye’deki çoğu Çerkesin bilmiyor olması. Özgür Radyo ile konuşan STK çalışanı Krasnodar’da ki ‘‘Adige Xase’’ başkanı Sokht Asker, Suriye Çerkeslerinin durumu için büyük sıkıntı olmadığını söylüyor.

Sokht Asker : ‘‘Adigey Cumhuriyetine son iki uç yıldır normal insanların  dönüşü gibi dönüyorlar. Bu yıl Suriye’den çıkıp Adigey’e döndüler. Xaselerle, cumhuriyet görevlileri, onların ihtiyaçları için yardım ediyorlar.

Karsitlik--Suriye’den çıkıp, buraya gelebilmek çok zor. Paraya ihtiyaç var. Ancak girişe devlet zorluk çıkartmıyor. Çerkesya’ya dönmek isteyen az. Çoğunluk yönünü Avrupa’ya dönüyor. Aktivistler, Suriye Çerkeslerinin işlerinin halledilmesi için umutlarini yitirmiyor. Bir çoğunun söylediğine göre, Çerkes soydaşların Rusya’ya gelişlerinin azalmasının nedeni gerekli yardımı görememeleri.

Çerkes Laris

Kaynak: Tuapse press

Çeviri: ÇY-Haber Merkezi