Çerkes Soykırımının 150. Yılı Basın Bildirisi

Bugün Çerkes Soykırımın 150. yıldönümü.  Şu anda empatiden, dayanışmadan, çözümden söz ediyor olmalıydık.
Oysa 150. yılın daha ilk 5 ayında ne çok acı yaşandı; Çerkes aktivistleri gözaltına alındı; Kış Olimpiyatları Soçi’de yapıldı; Suriyeli Çerkesler kaderlerine terk edildi;

Eşıne Timur Krasnodar’da ırkçılar tarafından katledildi; Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ihlal edilerek Kırım Rusya Federasyonu’na bağlandı.
Çerkes halkı bugüne kadar, geri getirilemeyecek kayıplarına ağladı; bugün ise yaşayanları kurtarmaya kararlıdır.

Geleceğe yürüyüşün ilk adımı olarak, Çerkes diasporasının yeni küresel dayanışma örgütünün kurulması için çağrı yapıyoruz.

Soçi fiyaskosu ve Suriyeli Çerkesler’in trajedisi anayurtla aramızdaki “Utanç Duvarı”nı fark etmemizi sağladı.

Artık biliyoruz ki Çerkes diasporası bir süre için kendi başının çaresine bakacak. Ancak anavatan Çerkesya’yı  gözlemleyerek ve mümkün olan en sağlıklı diyaloğu devam ettirerek.

Ukrayna krizi sürecinde Çerkesya’da yasal siyaset yapma alanı giderek daralıyor. Çerkesya’nın sorunlarını dünyaya duyurmak artık diasporanın görevi.

İkinci 150 yılda Çerkesya ile Çerkes diasporası arasında vesayete dayalı bir bağ belirleyici olmayacak; eşitlerin sağlıklı ilişkisi tesis edilecek.

Çerkes halkı üzerinde uygulanan toplumsal mühendisliği projesinin yırtılıp atılmasının ve Çerkes ulusal iradesinin doğal mecrasında akmasının tek yolu budur!

Kalbimizde hiçbir halka, hiçbir devlete, hiçbir dile, hiçbir kültüre, hiçbir dine düşmanlık yok. Çerkes halkı mücadelesinde barıştan ve demokrasiden, çoğulculuktan ve şeffaflıktan hiç taviz vermeyecek!

Çerkes halkı daha çok özgürlük ve daha çok refah isteyen halkların yanında olduğunu,

Rusya halklarının federalizmin içini boşaltan bürokratik sınıf tarafından mağdur edildiğini,

İçeride baskının, dışarıda saldırganlığın kurbanı olan halklarla aynı saflarda bulunduğunu, “federal” merkezin baskıları karşısında nefes alamayan Rus halkının da dostu olduğunu unutmayacak.

O halde hep birlikte haykıralım;
Yaşasın “değerler ve yurttaşlar” Çerkesyası!
Yaşasın barışın, istikrarın ve refahın egemen olduğu bir dünya!

Yaşasın Çerkes Birliği!
Yaşasın Çerkesya!

ÇERKESYA YURTSEVERLERİ
24 Mayıs 2014