Adnan Khuade: Maykop'ta Ruhsuz 21 Mayıs!

21 Mayıs Ulusal Yas ve Anma Günü bu yıl iki yürüyüşle gerçekleşti. Birincisi, geleneksel olarak şehir parkından ''birlik'' anıtına kadar, ve gençlerin Çeremuşki tarafından aynı anıta doğru atlılar ve araçlarla yaptıkları kortej. 
Eylemlere 1000-1500 kişi kadar katılım sağlandı. Ancak, Uluslararası hareket Çerkesya Yurtseverleri Adıgey temsilcisi Adnan Khuade eylemin genel olarak ''ruhsuz'' bir görüntüde olduğunu söyledi.

Natpress muhabirine, ''eyleme katılanlar kendi üstlerine alınmasınlar tabii, bu görüntüyü onlar sağlamadı'' diyen Khuade, burada konu başka, bu insanların hiçbirinde herhangi bir protesto, talep, çağrı, rica ya da temenni içeren pankart ya da afiş yoktu. Bu insanlara devlet tarafından yapılan baskılarla açıklanabilir ancak.

Tuhaf olan şey, eylem organizatörü olan Toplumsal Hareket ''Adıge Khase – Çerkes Parlamentosu'' bu günlerde RF üst yönetimine 18.-19. yüzyıllarda Rusya İmparatorluğu tarafından yapılan ''Çerkes Soykırımının'' tanınması başvurusunda bulundu. Ancak bu başvuruyu yapan örgütün hiçbir üyesi elinde ''Putin'e Soykırımı Tanı'' çağrısı yapan pankart taşımadı. Bu nasıl açıklanabilir?

Gençlerin oluşturduğu atlı ve araçlı diğer kortej ise polis tarafından durdurularak, gençlerin halka dağıtmak için merkeze getirdikleri, üzerlerinde ''Rus-Çerkes Savaşı 1763-1864, Yas ve Anma Günü'' yazan kurdelalar toplandı. Bu bölümde, matem törenine ruhsal bir katkı sağlamadı.

Natpress muhabirine konuşan Khuade, ''Yas ve Anma Günü'' törenlerindeki ruhsuzluğa bir noktayı daha eklemek gerekir; ‘’ Bazı katılımcılar yürüyüşten sonra ''birlik'' anıtının yanına gelmeyerek yolun diğer tarafında beklediler. Buda şöyle açıklanmakta. Anıt üzerine yapılan 12 ulusal kahramanın kabartmaları içinde Rus-Kafkas savaşları sırasında Rusya İmparatorluğu tarafında olanlar yer almakta. Başka bir deyişle söylemek gerekirse onlara göre, ki; bende onu desteklemekteyim. Bu anıt 21 Mayıs Ulusal Yas ve Anma Günü içeriğine uymamakta hatta tamamen aykırıdır'' dedi.

Cherkessia.net, 23 Mayıs 2014