Martin Var Mıydı? - Martin Koçesoko Davasında Yeni Şartlar

Andrey Andreev: Avukat, insan hakları savunucusu, Haklar Üretimi Uluslararası Merkezi Başkanı.

Andrey Andreev, echo.msk.ru, 26 Eylül 2019

Davanın her detayının çalışmasında ilerledikçe, tüm hikaye oldukça şok edici oluyor. Bütün ülke zaten Martin Koçesoko'nun tutuklanması ile ilgili yaşanan kötü performans hakkında bilgi sahibi.

Kafkasya'da Federal otoyolda, sivil toplum kuruluşu "Xabze" nin istenmeyen gücünün kontrolündeki araba polis tarafından durduruldu ve üzerinde 263 gram esrar buldular. Medusa'dan araştırmacı gazeteci İvan Golunov'u hatırlamıyor musunuz?

2013'te buna benzer bir bölüm Ulyanovsk Bölgesi'nde devam etti: Desomorfin bulundurmaktan sosyal konularda yazı yazan yerel bir gazeteci gözaltına alındı. Tarih, adamın üç yıl boyunca enjeksiyon ile uyuşturucu aldığı bahanesiyle hızla geçti.

Golunov'un daha büyük bir balık olduğu ortaya çıktı, dünya çapındaki kanunsuzlukları biliniyordu. Ayrıca Martin'in bu dalgadaki durumu küçük bir kasabadan federal ölçekte bir olaya doğru da büyüdü.

Kabardey-Balkar'daki İçişleri Bakanlığı Ekstremizm ile Mücadele Merkezi çalışanları Martin Koçesoko'nun üzerine uyuşturucu yerleştirdiler ve şimdi hiçbir şeyin görünmeyecek şekilde nasıl düzenleneceğini bilmiyorlardı. Böylece savcı soruşturmanın sona erdiğini açıkladı.

Ceza davası delillerini inceledikten sonra, Martin'in avukatı olarak, savcı ve Kabardey-Balkar İçişleri Bakanlığı'nın kanıt aramak yerine mahkeme için suç delillerini yapay olarak ürettiğini görmekten dolayı şaşırdım. Bu yüzden, iddiaya göre suçluluğunun delili olduğu öne sürülen, suçunu itiraf ettiği iddia edilen açıklamalarının bir videosu ve telefon konuşmalarının kayıtları için oluşturulan dosyalar ceza davası delillerine eklenmiştir.

Savcı bir kişinin suç işlediği hakkında elde edilen kanıtların gözaltına alınmadan önce elde edilen veriler olduğunu unutmuş. Bu, vatandaşın tutuklanmadan önce yasadışı faaliyetlerinin sesli veya görüntülü olarak belgelenmesidir. Bununla birlikte, Koçesoko aleyhindeki ceza davasında böyle bir kanıt yoktur.

Operasyonu yapan memurların gurur duyduğu tüm deliller, profesyonel arama operasyonları sonucunda elde edilmedi, fakat fiziksel olarak şiddet tehdidinde bulunan kişilere uygulanan ilkel baskı sonucu yapay olarak yaratıldı.

Bu veriler herhangi bir kanıt içermemektedir. Martin'in Kabardey-Balkar savcısı Yuri Lavreshin hakkında yaptığı şikayet başvurusundan anlamlı bir alıntı:

"Ayrıca, M. L. Gonov telefonla Nalçik'ten düzenli olarak kullandıkları tanıklarını çağırdı, vatandaşlar A. Vyblov ve V. G. Mkrtumyan (daha önce uyuşturucu bulundurmaktan mahkum edilmiş), tamamen buna benzer suç davalarında sahte tanık olarak katıldılar (buna bağlı olarak dosyalardaki soyadı her zaman kasıtlı olarak "MkrtuLyan" şeklinde çarpıtıldı)."

Ayrıca, savcılar tarafından oluşturulan ve davada gururla sunulan ses ve video kayıtları Martin'in savunma hakkının ihlal edildiğini doğrulamaktadır. Anayasanın 48'inci maddesi ve Rusya Federasyonu Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 16, 49 ve 51'inci maddeleri uyarınca Koçesoko'nun görüşmesi sırasında bir avukat tutması gerekiyordu, ancak video bunun yapılmadığını doğruladı.

Bütün bunlar, savcıların bariz bir şekilde yanlış yaptığını ve tam bir cehaletten bahsediyor. Kabardey - Balkar İçişleri Bakan Yardımcısı bile yanlış olsa, kanunun 2. bölümünde belirtilen suçların ciddiyeti kategorilerini yanlış bir şekilde gösterdiğinden, prosedür okuryazarlığı hakkında konuşmaya gerek yoktur. Rusya Federasyonu Ceza Kanunu'nun 228'inci maddesi, böyle olmayan durumlarda, özellikle ciddi bir suçtur!

Savunmanın Kabardey-Balkar'da gerçek durumlara ışık

tutmasından sonra, Rusya Kuzey Kafkasya İşleri Bakanı Sergey Chebotaryov ile acil bir toplantı yapılması ilginç.

Anlatılana göre, bunun nedeni, devletin 2025 yılına kadar bölgenin kalkınması için uygulanacak programın tartışılmasıydı.

Bir şey kesin, iktidardaki görevliler nihayet bariz bir şekilde birşeylerin farkına varmaya ve adamlarıyla hesaplaşmaya başlıyor.

Kaynak: https://echo.msk.ru/blog/andrew_andreev/2508797-echo/?fbclid=IwAR3cZ2kZz-ncSJTwxNYmSSGLpKXr8J7p-xF1R9xm9XQG7gW5-FCxwbkB-9k

Çeviri: Tlepşuko Ömer Çakırer

Cherkessia.net, 30 Eylül 2019