Nalçik’teki Gösteriler Aktivistlerin Hükümet Yetkilileri ile Görüşmesiyle Sonlandı



“Anadiline ihanet eden, vatanına ihanet etmiştir”, “Anadilim ikinci sınıf bir dil değildir” yazılı dövizler taşıyan aktivistleri, aşırılığa karşı ve toplumsal organizasyonlarla ilgili olarak hükümet yetkilileriyle görüşmek üzere Nalçik Soglasiye meydanından çağırdılar. 

Ludmila Maratova, 20 Temmuz 2018

“Anadiline ihanet eden, vatanına ihanet etmiştir”, “Anadilim ikinci sınıf bir dil değildir” yazılı dövizler taşıyan aktivistleri, aşırılığa karşı ve toplumsal organizasyonlarla ilgili olarak hükümet yetkilileriyle görüşmek üzere Nalçik Soglasiye meydanından çağırdılar. 

Kavkaz Uzel gazetesinin de 19 Haziran tarihinde bildirdiği üzere eğitim kanununda değişim yapılması kapsamında anadil eğitiminin seçmeli hale getirilmesini ön gören tasarı Duma tarafından ilk oturumda kabul edilmişti. Bunun üzerine aktivistler 17 Temmuz’da Nalçik’te söz konusu yasayı protesto etmek amacıyla bir miting ve gösteri düzenlemek istedi fakat her iki başvuru da resmi nedenlerle yetkililerce kabul edilmedi. 

Yasa tasarısı aralarında Kuzey Kafkasya Federal Bölgesini temsil eden 19 milletvekilinin de bulunduğu 373 milletvekili tarafından kabul edildi. Sosyal medya kullanıcıları yasa tasarısına onay veren Kafkasya kökenli milletvekillerini korkaklıkla suçladı, yasa tasarısının düşülmeden atılmış bir adım olduğunu belirten Kabardey – Balkar Cumhuriyeti kökenli senatör Arsen Kanokov’a ise destek yağdırdı. 

19 Temmuz akşamı, tüm Rusya’da “Anadile karşı hiçbir yasaya yer yok” adı altında gerçekleştirilen eylemler kapsamında, Nalçik Soglasiye meydanında bir grup aktivist bireysel olarak yer aldı. Kavkaz Uzel muhabirinin bildirdiği üzere ellerinde “Anadiline ihanet eden – vatanına ihanet etmiştir”, “Anadilim ikinci sınıf bir dil değildir”, “Yabancı dil öğrenimi zorunluyken neden cumhuriyetlerin resmi dil öğrenimi seçmeli?”, “Yerel halklara karşı uyguladığınız kültürel soykırıma bir son verin” yazılı dövizler taşıyorlardı.

Aktivistlerin hükümet yetkilileriyle görüşmeye çağrıldıkları bilgisi Kavkaz Uzel sms servisine ulaştı. Mesajda, aktivistlerden Olga Begretova’nın saat 17:30’da Genç Nesil Arasında Aşırılığa Karşı kurulan Bakanlığın Bakanı Zalim Kaşırokov önderliğinde bir grup polisle birlikte tüm soruların görüşülmesi amacıyla hükümet binasına çağrıldığı belirtiliyordu.

Olga Begretova gösterinin başlamasından 40 dk sonra Genç Nesil Arasında Aşırılığa Karşı kurulan Bakanlığın Bakanı Zalim Kaşırokov ve Toplumsal Organizasyonlar Bakanı Anzor Kuraşınov ile görüşmeye çağrıldıklarını ve görüşmede hükümet kanadından başka yetkililerinde yer aldığını bildirdi.

Begretova, görüşmenin sakin bir atmosferde gerçekleştiğini, aktivistleri temsilen de beş göstericinin ve filoloji bilimleri doktoru Madina Hakuşeyeva’nın yer aldığını bildirdi. 

Söz konusu yasa hakkında Kavkaz Uzel’ın daha önce Kabardey-Balkar halkıyla yaptığı röportajda vatandaşlar anadilin okullarda zorunlu olarak okutulması gerektiğini eğer federal yetkililer bunu seçmeli hale getirirlerse çocuklarının anadilde eğitim alabilecekleri sınıflarda eğitim göreceklerini belirtti.

Kavkaz Uzel muhabiriyle görüşen Begretova “Bizlere gösterinin amacını sordular. Bizde, bu gösterilerin, Anadilin seçmeli hale getiren kanunun ikinci oturumda kabul edilmesinin arifesinde Rusya’da ki tüm özerk bölgelerde gerçekleştiğini söyledik. Her birimiz gösteriye niye katıldığımızı açıkladık. İki saat süren görüşme daha çok diyalog şeklindeydi, onlar da fikirlerini belirtti” dedi. 

Begretova aktivistlerin daha önce birçok kez basında ve hükümet yetkililerine seslenirken öne sürülen tezlerin bu görüşmede bir kez daha dile getirdiklerini ve anadillerin seçmeli olmasının zamanla yok olmalarına yol açacağını belirttiklerini buna cevaben de yetkililerin kanun tasarısında değişiklikler yapıldığını söylediklerini bildirdi. 

Bireysel gösterilerin yapılma kararının Nalçik hükümetinin toplu gösteriye onay vermemesinden sonra alındığı belirtildi.

16 Temmuz’da Kabardey-Balkar cumhuriyetine bağlı Argudan köyünden 320 kişi anadilin seçmeli olarak okutulması yasasının ayrımcı bir yasa olduğunu belirttikleri bir açık mektupla federal yetkililere seslendi. 

Kavkaz Uzel muhabiriyle görüşen Kabardey – Balkar Cumhuriyeti İnsan Hakları Koruma Merkezi Başkanı Valeri Hatajukov “Yakın zamanda aktivistlerle görüştük ve hepsinin bireysel gösterilerle ilgili tüm detayları bildiklerini ve onları her hangi bir yasaya aykırı hareketle suçlamamıza mahal vermeyeceklerini gördük. Her biri bu konuyla gerçek anlamda ilgilenen kanunlara uygun olarak yaşayan vatandaşlar, aydın kesimin temsilcileri, bilim insanları” dedi.

Hatajukov’a göre ellerinde dövizler taşıyan ve yanlarında bireysel gösteri yapımıyla ilgili kanunun bir kopyası bulunan aktivistler birbirlerine 50 metre arayla durdukları için hiçbir kanunu ihlal etmedi. Hatajukov, hükümet yetkililerinin miting ve gösteri düzenlenmesi için verilen başvuruları ret etmesinin kanunlara aykırı olduğunu ve aktivistlerin bu kararı mahkemeye taşımakta kararlı olduklarını belirtti. 

Kaynak:  http://www.kavkaz-uzel.eu/articles/323263/

Çeviri: Tsey Jane

Cherkessia.net, 25 Temmuz 2018