KAFFED Başkanı Yaşar Aslankaya'nın Adıgey'e Giriş Yasağının Yankıları Devam Ediyor


KAFFED’DEN KAMUOYUNA

Bilindiği gibi Dünya Çerkes Birliği Olağanüstü Genel Kurulu’na ve Çerkes Günü kutlamalarına katılmak üzere KAFFED Genel Başkanımız Yaşar Aslankaya ve DÇB Yönetim Kurulu üyelerimiz 20 Eylül 2016 tarihinde Anavatan’ı ziyaret etmişlerdir.

DÇB Olağanüstü Genel Kurulu’nda KAFFED temsilcilerinin de katkıları ile tüzük değişikliği, anadil eğitimi ve alfabe birliğinin sağlanmasına ilişkin çalışmalar ile etnik kimliğin resmi evraklarda yer bulması gibi bazı önemli kararlar alınmıştır.

Türkiye delegasyonu Yaşar Aslankaya’nın başkanlığında kültürel etkinliklere de katılmışlardır.

Başarılı geçen seyahatin ardından delegasyonumuz Türkiye’ye dönerken KAFFED Genel Başkanı Yaşar Aslankaya havalimanında uçağa alınmadan yaklaşık iki saat bekletilmiş, bu sürecin sonunda  kendisine “Rusya Federasyonu’na girişinin 2020 yılına kadar 4 yıl süreyle yasaklandığı” bildirilmiştir.

Öte yandan, Adıgey Cumhuriyeti’nin 25. Yılı kutlamalarına katılmak üzere Ekim ayı başında Ankara Derneği’nin dans ve müzik ekibi ile birlikte KAFFED Genel Başkanı Yaşar Aslankaya başta olmak üzere yaklaşık 30 kişilik bir heyet Anavatan’a gitmek üzere hazırlanmış  ancak, grubun davetiyeleri Federasyon merkezine geç intikal ettiği gibi, giriş yasağı ile ilişkili olarak KAFFED Genel Başkanı Yaşar Aslankaya adına davetiye gönderilemediği için 25. Yıl etkinliklerine katılım sağlanamamıştır.

Rusya Federasyonu ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ilişkilerin yeni bir seviyeye evrildiği bu dönemde yaşanan bu gelişme iki ülke ilişkilerine yarardan çok zarar verecektir. Zira, Türkiye’de yaşayan Çerkesler için Anavatan ile ilişkilenmek, bağlarını koparmamak hayati önemdedir. Sayın Aslankaya'ya yönelik "giriş yasağı", temel insan hak ve özgürlükleri arasında yer alan seyahat özgürlüğünün açık bir ihlali olduğu gibi Çerkeslerin anavatanları ile ilişki kurma haklarına da aykırıdır.

Bu gerçekler ışığında Genel Başkanımız Sn. Yaşar Aslankaya'nın "giriş yasağı"nın kaldırılması için gerekli diplomatik ve hukuki girişimler başlatılmıştır. Söz konusu yasak yalnızca Sn. Yaşar Aslankaya'nın şahsına değil, tüm Çerkes Diasporasına yapılmış bir hareket olup, Diasporada ve  Anavatanda yaşayan soydaşlarımızın haklı taleplerinin tüm engellemelere rağmen takipçisi olmaya devam edeceğimizi kamuoyuna ve tüm aktörlere bir kez daha hatırlatırız.

Kamuoyu bu konudaki gelişmelerle ilgili olarak bilgilendirilecektir.