Çerkesya Hareketi Haber Merkezi: Aslan Bestho İle Röportaj (2)

Aslan Beshto - Jinal Tamszuqo

Jinal Tamszuqo: Yeni bir organizasyonun kurulacağını duyduk. Bunun sebebi nedir?

Aslan Beshto: Evet biz yeni bölgeler arası bir organizasyon kurma kararı aldık. Sebebi, Çerkes hakları için gerçek manada mücadele veren Çerkessk’deki  tek Çerkes organizasyonunun kapatılmak istenmesidir. Çerkeslerin problemlerini ilkesel olarak yüksek sesle dile getiren tek örgüt “Adyge Xase”. Cumhuriyet(KÇC) yetkililerinin şuan için geri adım atmasına rağmen, kapatılma durumu söz konusu olduğunda, yeni organizasyon oluşacak boşluğu doldurmak için hazır olmalı. Diğer bölgelerden Çerkeslerin yardımıyla, ulusal hareketin çalışmaları desteklenecektir. Ayrıca yeni organizasyon, bizim kültür ve gençlik hareketinin gelişimi adına, diğer bölgelerdeki Çerkeslerin eylemlerini koordine edecek. Bunlar şuanki planlarımız.

Jinal Tamszuqo: Organizasyonun tam olarak ismi ne olacak?

Aslan Beshto: Henüz karar vermedik. Bir ay içinde Çerkeskk’de yapılacak olan kurucu kongreye katılacak farklı bölgelerden temsilciler, buna karar vermek zorunda. Bu organizasyon halkı için çalışacak, bunun için çalışacak insanlar bu organizasyona isim verme hakkına sahipler.

Jinal Tamszuqo: Organizasyonun hedefi nedir?

Aslan Beshto: Ana hedef, Çerkeslerin ulusal haklarını savunmak ve sorunları olan insanlara yardım etmek için yetkililerle temasa geçmek, Rusya Federasyonu’nun farklı bölgelerinde yaşayan Çerkeslerin faaliyetlerini koordine etmek. Bizce uzunca bir süredir Çerkeslerin böyle bir organizasyona ihtiyacı var. Bu organizasyonun kurulması, Çerkeslerin karşı karşıya kaldığı zorluklara uygun bir cevap olacaktır.

Jinal Tamszuqo: Bu yeni röportajınız için çok teşekkür ederim.

Çerkesya Hareketi Haber Merkezi