Hatıjukov ajan statüsüne itiraz etmeyecek


Kabardey-Balkar İnsan Hakları Merkezi “ajan” statüsüne itiraz etmeyecek.

Kabardey-Balkar İnsan Hakları Merkezi Başkanı Valeri Hatıjukov, Rusya Adalet Bakanlığı’nın, Kabardey-Balkar insan hakları merkezini “yabancı ajan” listesine dahil etme kararının haklı olmadığını söyledi.

Rusya Adalet Bakanlığı’nın sitesi, Kabardey-Balkar İnsan Hakları Merkezi’nin yapılan denetleme sonucu “yabancı ajan” listesine dahil edildiğini açıkladı.

İnsan Hakları Merkezi, Adalet Bakanlığı’nın bahsi geçen denetlemeyi yaptığını fakat sonucu önemsemediklerini duyurdu.

9 Temmuz 2015’de Kabardey-Balkar İnsan Hakları Merkezi’nde yapılan konferansın katılımcıları kuruluşun kapatılması kararı almıştı. 22 Temmuz’da kurumun tasfiyesi resmiyet kazandı. Geçen süre içinde Merkes herhangi bir faaliyette bulunmadı ve banka hesaplarını kapattı.

Hatıjukov, “22 Eylül’de kuruluşumuzun resmi olarak varlığına son vermesi gerekiyordu. Adalet Bakanlığı beklenmedik bir şekilde denetleme yapmaya karar verdi. Bu denetlemeyi de 2-3 yıl önce Kavpolit’e verdiğim iki röportaja dayandırıyor. Denetlemeyi yapanlara göre bu röportajlarda siyasi bir içerik var. Bunlara bağlı olarak bizi yabancı ajan olarak ilan ettiler” açıklamasında bulundu.

Hatıjukov’a göre, eğer bir kurumun siyasi bir içeriği varsa bu kurumun yapmış olduğu faaliyetlerde aranır. Kişisel konuşma ve yorumlar kuruma mal edilemez.

Hatıjukov, Regnum’a yaptığı açıklamada, “Merkezimizin iki buçuk aydır yabancı kuruluşlardan para almadığı (3 Temmuz’da yabancı bir vakıfla olan sözleşmemizi resmi olarak feshettik) yönündeki tarafımızca ifade edilen itirazlara rağmen, 17 Ağustos’ta bizi yabancı ajan olarak tanıdılar” açıklamasında bulundu.

Hatıjukov, kuruluşun bu karara itiraz etmeyeceğini, çünkü prensipte hiç bir faaliyete engel olmadığını kaydetti.