Kokov: Ekstremizmi engellemenin yolu refahtır


Kabardey-Balkar Devlet Başkanı Yuri Kokov, Rusya Devlet Başkanlığı Kuzey Kafkasya Federal Bölge Özel Temsilciliği’ndeki toplantıda yaptığı konuşmada, ekstermist ideolojilerin engellenmesinin gerekli eğitimleri almış uzmanların işi olması gerektiğini söyledi.

Kokov yaptığı açıklamada “Ekstremizmin engellenmesi konusunda yaptığımız analizler, bu konu üzerinde yoğunluklu olarak çalışmamız gerektiği sonucunu çıkarıyor. Meselenin çözümü için üst düzey uzmanlar yetiştirmemiz gerekiyor. Ayrıca kounyla ilgili din adamları da yetiştirmeliyiz” dedi.

Kokov’a göre bu gereklilik sadece Kabardey-Balkar’ı değil tüm Kafkasya’yı kapsıyor.

Kokov, konuyla ilgili Vesti Kavkaza’ya yaptığı açıklamada, Ektremizmin şu anda en kolay internet yoluyla yayıldığını ifade ederek, “Açıkça görülüyor ki, sert önlemlerle sürdürülen bir mücadele işe yaramıyor” dedi. Buna bağlı olarak daha önceden kurulmuş enformasyon birimlerinin güçlendirilmesi için ek önlemler alındığını belirten Kokov “Terörle Mücadele Şubesi’nin yürüttüğü geniş çaplı çalışmalarda Rusya’nın güneyi ve Kabardey-Balkar’daki durumu düzeltmeyi başardık. Şu rakamlar bunu doğruluyor: 2010’da Kabardey-Balkar bölgesinde 145 terör suçu işlendi, 2014’de ise bu tür suçların rakamı 10. Bu yıl ise henüz sadece bir tane terör suçu işlendi” dedi. Kokov, silahlı örgütlerin aktivitelerinin gözle görülür bir şekilde azaldığını söyledi.

Şu anda geniş çaplı önlemlerin uygulandığını ifade eden Kokov, bu alandaki çalışmalarda özellikle aile ve okulun çözüm sürecine katılması gerektiğini belirtti. Kokov “ Ekstremizmin önüne geçmenin en etkili yolu refahı yükseltmektir” dedi.