Kabardey-Balkar İnsan Hakları Merkezi Kendini Feshetti!

Hatajıko Valeri

Kabardey-Balkar İnsan Hakları Merkezi sitesi zapravakbr.ru sitesinin bildirdiğine göre, Bütün Rusya ''İnsan Hakları için'' Hareketinin şubesi Hatajıko Valeri'nin başkanı olduğu Kabardey-Balkar İnsan Hakları Merkezi 9 Temmuz 2015 tarihinde yapmış olduğu kongrede kendini feshetme kararı aldı.

Karar, Kabardey-Balkar İnsan Hakları Merkezinin bağlı bulunduğu Rusya ''İnsan Hakları İçin'' hareketinin Adalet bakanlığına başvurarak son bir yıldır yabancı fonlardan faydalanmadığı gerekçesiyle yabancı ajanlar listesinden çıkarılma talebinde bulunması, ancak kendisine bağlı Kabardey-Balkar İnsan Hakları merkezinin bu dönemde yabancı NED fonundan finanse edildiği nedeniyle reddedilmesi sonucunda alındı.

Kabardey-Balkar İnsan Hakları Merkezi,  kendi başına tüzel bir kişilik olarak politik faaliyet göstermeyen ve devlet kontrol organlarınca düzenli denetlenen ve rapor veren bir örgüttür. Ve yabancı ajanlar listesinde de yoktur.

İnsan Hakları merkezi bu yılın Mayıs ayında NED fonunu önümüzdeki yıl birlikte çalışmayacakları konusunda bilgilendirerek, Eylül ayı sonunda bitmesi gereken fon sözleşmesini süresinden önce iptal etmişti.

NED fonuyla çalışmayı bırakan İnsan Hakları Merkezi ''Sivil Haysiyet'' adlı Rusya fonuna 19.05.2014 tarihinde 82 no'lu dilekçeyle hibe başvurusunda bulunmuş ancak kazananlar listesine girememişti.

Kabardey-Balkar İnsan Hakları Merkezi, Rusya ''İnsan Hakları İçin'' adlı sivil kuruluşa bağlı olmadan bağımsız bir kurum olarak çalışmalarını sürdürecektir.

Konuyla ilgili olarak başkan Hatajıko Valeri'nin önümüzdeki günlerde sitelerinden bir açıklama yapacağı duyurulmaktadır.

Haber: Nalçik- KBC