'Çerkes Ethem'in naaşı Türkiye'ye getiriliyor' iddiası


TBMM'nin Çerkes Ethem’in Ürdün’de bulunan naaşının Türkiye’ye getirilmesi için harekete geçtiği ileri sürüldü.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin Çerkes Ethem'in naaşının Türkiye'ye getirilmesi için harekete geçtiği iddia edildi. Milliyet'te yer alan habere göre Kahramanmaraş'ta yaşayan Şevket Canlı adlı yurttaş TBMM Dilekçe Komisyonu'na başvurarak, Çerkes Ethem'in naaşının Türkiye'ye getirilmesini istedi. Canlı, komisyona gönderdiği dilekçesinde, şu ifadelere yer verdi:

"Bir Kafkas kökenli ve aynı zamanda Şapsığ boyundan olan ben ve benim gibiler tarihte Ethem Bey ve hainlik suçlaması ile atılan iftiranın, haksızlığın o tarihte ülke kahramanına sürülen bu kara lekenin bugünkü makamınızca bir hata olarak ele alınıp, hak ettiği değerin tekrar geri verilmesini ve naaşının bulunduğu yerden uğruna neslinden vazgeçtiği bu topraklara alınmasını arz, talep ve rica ederim."

Canlı, benzer başvuruları Cumhurbaşkanlığı ile Başbakanlık'a da yaptı. Başvuruyu işleme alan TBMM Dilekçe Komisyonu, Çerkes Ethem'le ilgili çalışma başlatırken, 5 ayrı bakanlığa ellerindeki bilgi ve belgeleri göndermelerini istedi.

Milli Savunma Bakanlığı, Meclis'e gönderdiği yazıda "Bakanlığımız görev, yetki ve faaliyet alanı içinde kalan bir hususun olmadığı" yanıtını verdi. Dışişleri Bakanlığı ise Çerkes Ethem'le ilgili kendilerinde herhangi bir yargı kararı veya başvuru bulunmadığını bildirdi. İçişleri Bakanlığı da kendilerinde herhangi bir bilgi olmadığını kaydetti. Bakanlıklardan istediği yanıtı alamayan Dilekçe Komisyonu, bu kez Başbakanlık'a başvurdu. Başbakanlık ise TBMM'yi Adalet Bakanlığı'na yönlendirdi. Adalet Bakanlığı ise işin içinden nasıl çıkacağı konusunda Meclis'ten işbirliği istedi. 

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Çerkes Ethem'le ilgili geçmişte şunları söylemişti: "Çerkes Ethem gerçekten istiklal mücadelesinde varını yoğunu ortaya koymuş bir insandır. Allah rahmet eylesin. Asil bir insan, gerçek bir Çerkes olduğu için de kendisine tanınan bazı haklarını ve imkanları reddederek asaletini de göstermiştir. 1936'da çıkan yasa veya kararlara rağmen o yargılanıp aklanmayı, milletin vicdanında tertemiz olmayı arzu etmiş. Ama bugüne kadar gerçekleşmemiş. Bence bu Çerkes olduğunu iddia eden milletvekilleri için büyük bir ayıptır. Meclis araştırma komisyonu kurulsa, Çerkes Ethem'in ne kadar masum olduğu apaçık ortaya çıkacaktır. Bunu gerçekleştirmek için talimat vereceğim."

Dilekçe Komisyonu, konuyla ilgili Bakanlar Kurulu kararı çıkarılıp çıkarılamayacağı konusunu inceliyor.