Tlisova: Medya Rus Hükümetinin Sıkı Kontrolü Altında


Baskan Obama Cuma günü, 3 Mayısta kutlanan ‘Dünya Basın Özgürlüğü Günü’ vesilesi ile, çalışmalarından dolayı kendilerini tebrik etmek için, üç göçmen gazeteciyi Beyaz Saray’da kabul etti.

Obama, her üçünün de kendi ülkelerinde gerçekleri ortaya çıkarmak için gazeteci olarak yürüttükleri çalışmalarından dolayı, kötü muameleye tabi tutulduklarını belirtti ve kendilerinin siyasi mülteci olduklarını, ABD de gazeteci olarak çalışmalarını sürdürdüklerini sözlerine ekledi.

Vietnamlı Dieu Cay (kendisinin takma ismi) ülkesinde ağırlıklı olarak, insan hakları ve din özgürlüğü üzerine yazan ve ülkesinde basın özgürlüğü için mücadele veren önder isimlerden birisi. Altı sene cezaevinde yattıktan sonra geçen yılın ekim ayında serbest bırakıldı.

Etiyopyalı Lily Mengesha, ülkesinde çocuk yaştaki kızların evlendirilmesini gün yüzüne çıkaran yazılar yazdı. Tacize uğrayıp gözaltına alındı. Şu an ise National Endowment for Democracy için çalışıyor.

Fatima Tlisova ise, Rusya’nın Kuzey Kafkasya bölgesinden etnik bir Çerkes ve Voice of America (Amerikanin sesi) nın Rusya bölümünde çalışıyor.

Baskan Obama, Tlisova hakkında şu sözleri söyledi: "Kuzey Kafkasya’da yürütülen askeri operasyonların hakkında yazdığı gibi, insanların yok olmaları ve rüşvet olayları üzerine haberler yayınladı. Kendisi de saldırıya uğradı, kaçırıldı ve işkenceye tabi tutuldu. Bugün ise, Amerika’nın Sesi için çalışıyor ve ağırlıklı olarak Boston saldırılarını soruşturan mahkeme duruşmalarını takip ediyor. "

Obama ile olan görüşmenin ardından çalıştığı Voice of Amerika’ya dönen Tlisova, başkan Obama ile bir araya gelip konuşabilme imkanının kendisi için gerçekten çok anlamlı bir an olduğunu, ama asıl olarak, ABD başkanının Rusya’daki gazetecilere yolladığı mesajın daha önemli olduğunu söyledi.

Tlisova; “Çünkü gazetecileri öldürmek, tutuklamak, korkutmak sadece onları cezalandırmak anlamına gelmiyor, aynı zamanda bu tür kötü muameleler ile diğer gazetecilere mesaj yollanıyor. Bunun sonucu olarak kendi kendilerini sansür eden gazetecilerin sayısında artış gözleniyor" dedi.

Tlisova sözlerine, "Baskan mesajında, hükümeti  ve başkanı eleştirmenin vatan hainliği olmadığını, tam tersine özgür seslerin, her başkanın ve hükümetin çalışmalarını yeniden gözden geçirmesine yardımcı olan, yurtsever bir hareket olduğunu dile getirdi" diye devam etti. Tlisova, şu an Rusya’da basın özgürlüğünün sürekli taciz altında olduğunu söyledi ve ülkede ki  neredeyse tüm medya sıkı bir devlet kontrolü altında dedi.


Tlisova ayrıca Voice of Amerika’daki meslektaşları ile Başkan Obama’nın anne ve babası için yolladığı imzalı mesajını paylasti. Mesajda, "Kızınız çok cesur. Size saygılarımı iletiyorum" yaziyor.

İki çoçuk annesi Fatıma Tlisova, araştırmacı bir gazeteci ve Rusya’nın Kuzey Kafkasya bölgesi üzerine uzman olan ve araştırma yapan bir gazeteci. Ağırlıklı olarak Çerkes milliyetçiliği ve İslamın, bölgedeki ilişkiler üzerindeki rolü üzerine ve Kuzey Kafkasya’daki askeri operasyonlar sırasında yaşanan insan hakları ihlalleri, işkenceler, kaybolmalar ve rüşvet üzerine yazılar yayınladı. Baş editör olarak Regnum News Agency icin, özel muhabir olarak Novaya Gazeta icin ve ayrıca RFE/RL and for The Associated Press basın kuruluşları için çalışmalarda bulundu.

Tlisova’nın ilticası 2007 yılında ABD tarafından tanındı, şu an ABD de yasamaktadır.

Kaynak: Voice of America - 01.05.2015

Çeviri: Hatko Cengiz Deniz

ÇY-Haber Merkezi