Yuri Temirkanov’a ‘Müzikte Yaşam’ ödülü verildi


Yuri Temirkanov’a “Müzisyenler için Nobel Ödülü” olarak adlandırılan “Müzikte Yaşam” ödülü verildi.

SSCB halk sanatçısı, Sankt-Petersburg Dmitri Şostakoviç Filarmonisi Sanat Yönetmeni Yuri Temirkanov, en prestijli uluslararası ödüllerden biri olarak kabul edilen ve ‘Müzisyenler için Nobel ödülü’ olarak adlandırılan ‘Müzikte Yaşam’ ödülüne layık görüldü. Temirkanov’a ödülü geçtiğimiz günlerde Venedik’te yapılan bir törenle takdim edildi.

“Müzikte Yaşam” ödülü 1979’da İtalyan kültür adamı Bruno Tozi tarafında oluşturuldu. İlk olarak Arthur Rubinstein’e verildi. Daha sonraki yıllarda bu ödüle hak kazananlar arasında Mstislav Rostropoviç, Yehudi Menuhin ve daha başka ünlü müzisyenler yer aldı.

Müzik ödülünü aldığı törenin ertesi günü Temirkanov, Venedik’teki ‘La Fenice’ tiyatrosu senfoni orkestarası ile sahne aldı.

Yuri Hatuyeviç Temirkanov kimdir?

Dünyaca ünlü Çerkes orkestra şefi Yuri Temirkanov,1938 yılında Kabardey Balkar Cumhuriyeti'nin başkenti Nalçik`te doğdu. Müzik çalışmalarına 9 yaşındayken başlayan Temirkanov,13 yaşındayken çok yetenekli çocukların alındığı Leningrad okuluna kabul edildi ve burada viyola ve keman çalmayı öğrendi. Ardından Leningrad konservatuarı`na devam etti. 1965 yılında buradan mezun olan Temirkanov,1966 yılında Temirkanov Leningrad`daki maly opera bale ve tiyatrolarının şefliğine getirildi. 1968 yılında Leningrad senfoni orkestrasının baş şefi oldu.

Bir çok albüm çıkaran Temirkanov St Petersburg filarmoni orkestrası ile yaptığı kayıtlarda daha çok Shostakhovic, Prokiev, Raccmaninoff, Berlioz, Ravel ve Sibelius gibi bestecilerin eserlerini seslendirdi. Temirkanov`un Japonya, Asya, Avrupa, Güney Amerika ve ABD`yi kapsayan turu büyük yankı uyandırdı.

Dünyaca bilinen müzikal otoritesi ve performansıyla şef Temirkanov halen, St Petersburg filarmoni orkestrası müzik yönetmenliği, Danimarka ulusal radyo senfoni orkestrası danışmanlığı ve İngiltere kraliyet orkestrası danışmanlığı yapmaktadır. Ayrıca Avrupa`nın önde gelen orkestralarında (Berlin filarmoni orkestrası, Viyana filarmoni orkestrası, Paris devlet orkestrası, Amsterdam devlet orkestraları) konuk şeflik yapmasının yanı sıra ABD`de de önde gelen orkestralarla birlikte çalışmıştır.

ABD’de çalıştığı orkestralar; New York, Philedelphia, Boston, Chicago, Cleveland, San Francisco, Los Angeles ve şu anda çalıştığı Baltimore senfoni orkestrasıdır.