“Bölünmüş Çerkes halkını birleştirin!”


Tarihi Çerkesya toprakları içinde kalan Kafkasya cumhuriyetlerinin birleştirilmesine yönelik online imza kampanyası başlatıldı.  

avaaz.org web sitesinin Rusça sayfalarında “Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin: Bölünmüş Çerkes halkını tek bir federasyon cumhuriyeti çatısı altında birleştirin” başlıklı bir imza kampanyası başlatıldı.

İmzaya açılan dilekçede Rusya ve uluslararası Çerkes toplumunun Putin’e yönelik, çözümü sadece tamamıyla Rusya devlet başkanın yetkisinde olan Çerkes halkının uzun yıllardır devam eden probleminin çözümüne yardımcı olması talebi yer alıyor.

Doksan yıldan fazla bir süredir Çerkeslerin tarihi topraklarında birkaç idari bölgeye ayrılmış vaziyette yaşadıkları, hatta Çerkeslerin farklı milletler olarak adlandırıldıklarının (Adıgey, Çerkes, Kabardey, Mozdok Kabardeyleri, Adıge-Şapsığ) ifade edildiği dilekçede, bu durumun Rusya’da yaşayan tüm halkların eşitliğini deklare eden RF Anayasasına aykırı olduğu kaydediliyor. Buna bağlı olarak da anavatanlarında tek bir halk olarak yaşama imkanına sahip olmayan Çerkeslerin eşitlik ilkesinin dışında tutulduğu vurgulanıyor.

Dilekçede Putin’den bu adaletsizliğin giderilmesi, Krasnodar Kray, Stavropol Kray, Adıgey, Karaçay-Çerkes ve Kabardey-Balkar cumhuriyetlerinin Çerkesya adı altında Rusya Federasyonunun tek bir cumhuriyeti olarak birleştirmesi isteniyor.