Şair Derbe Timur'un Kitap Tanıtım Toplantısı Yapıldı


1974 doğumlu şair Derbe Timur'un şiir kitapları 1993 yılından beri yayımlanıyor. Şair'in son şiir kitabı "Ömürlük dans" (Гъэш1эрэ лъэпэч1ас)2014 yılının son aylarında çıkmıştı. 

1974 doğumlu şair Derbe Timur'un şiir kitapları 1993 yılından beri yayımlanıyor. Şair'in son şiir kitabı "Ömürlük dans" (Гъэш1эрэ лъэпэч1ас)2014 yılının son aylarında çıkmıştı.

150 ye yakın şiirin yer aldığı 215 sayfalık kitapta şair dünü ve bugünüyle Çerkes insanı ve halkını çeşitli yönleriyle anlatıyor. Yaşamın çeşitli alanlarından karşı karşıya olunan birçok soruna açık yüreklilikle değiniyor, bunları şiirlerinde büyük bir ustalıkla işliyor.

"Son nefes"(Аужрэ жьыкъэщэгъур) adlı şiirinde Çerkes halkının vatanından sürülüş trajedisini,"Türkiyeyi ziyaret ettiğimizde" (Тыркуем хьак1эу тэ теблэгъагъ)adlı şiirinde bu ülkedeki Çerkeslerin yok oluşları karşısında duyduğu üzüntüyü,"Deniz kıyısında" (Хым ыныдж)adlı şiirin de  gerek Türkiyede  gerekse vatanda Çerkes dilinin karşı karşıya bulunduğu ağır sorunları dile getiriyor.

"Ömürlük dans" adlı şiir kitabının tanıtım ve değerlendirilmesi amacıyla 26 mart günü Mıyekuape'de ulusal kütüphanede bir toplantı düzenlendi.Toplantıda hükümet temsilcileri,yazarlar,edebiyat bilimciler,gazeteciler ve şiirseverler yer aldılar.

Tiyatro sanatçılarından oluşan bir gurup Çerkes dilinin karşı karşıya olduğu ağır sorunların dile getirildiği "Deniz kıyısında"(Хым ыныдж) adlı uzun şiiri seslendirdiler.

Edebiyat bilimci ve eleştirmen Şaş Kazbek yaptığı konuşmada son şiir kitabı "Ömürlük dans" ile Derbe Timur'un büyük Çerkes şairleri arasında yer almaya hak kazandığını belirtti.

Daha sonra söz alan konuşmacılar Derbe Timur'un son şiir kitabıyla yılda bir verilmekte olan Adığe Cumhuriyeti edebiyat ödülünü haketmiş olduğunu dile getirdiler.

Toplantı sonunda şair Derbe Timur okurları için kitaplarını imzaladı.

Çetao İbrahim, Mıyekuape