14 Mart Çerkes Dili Günü Kutlu Olsun

İlk Çerkes alfabesi 1855 Mart ayının 14 ün de kabul edildi. 2000 yılından itibaren de Çerkes yazın ve alfabe günü olarak, Çerkesya da ve diaspora ülkelerinde kutlanmaya başlandı. 

 İlk Çerkes alfabesi 1855 Mart ayının 14 ün de kabul edildi. 2000 yılından itibaren de Çerkes yazın ve alfabe günü olarak, Çerkesya da ve diaspora ülkelerinde kutlanmaya başlandı.

Çerkes halkı da 14 Mart Çerkes Dili Günü nü geçmiş yıllara nazaran daha fazla sahipleniyor. Kurumlarımız, derneklerimiz,  aktivistlerimiz bu konuda programlar düzenliyor halihazır da olanlara destek veriyor. Çerkes diasporasında da son yıllarda dile daha fazla önem verildiği, toplumda bu konuda daha fazla bilinç uyandığı aşikar. Ancak daha kat edilmesi gereken çok yol var.

Bugün 14 Mart Çerkes Dili Günü. Bu anlamlı günde sadece etkinlikler düzenlenip bu günü kutlamak da yeterli değil. Aynı zamanda bu simgesel günlerde Çerkesce için kampanyalar düzenlemek, onun duyulurluğunu görülürlüğünü artırmak için çaba göstermeliyiz. Bu bağlamda hem anavatanımız Çerkesya’da hem de tüm Çerkes diasporasında dil konusunda ki  meşru haklarımızı daha fazla kullanabilmek için çalışmalı, ısrarcı olmalıyız.

Dilimiz kayboluyor diye şikayet etmekten ziyade, pratikte kendi dili için dolayısıyla kendi kültürü kimliği için Çerkes halkının tüm bireylerinin ve kurumlarının dilimizi yeniden üretmede insiyatifler alması bugün daha da önem kazanıyor. Anadil dediğimiz kavram, sadece bir iletişim aracı olmanın çok ötesindedir. Çerkes dili, kültür -kimlik yönüyle ayrılmaz bir bütündür. Dilimiz varsa ve yaşıyorsa o zaman ona bağlı ayrı bir kültür- kimlik var ve yaşıyor demektir.

Çerkes halkı Anavatan da ve diasporada yasalarla sınırlanmış  bazı özgürlüklerin yanı sıra,  pratik adımlarla da kimliğinin göstergesi olan dili canlandırıp onu kendi coğrafyasında  egemen kılmalıdır!

BUGÜN ÇERKES DİLİ GÜNÜ; ANADİL GÜNÜMÜZ KUTLU OLSUN!

ГЪЭТХАПЭМ И 14-М  АДЫГАБЗЭМ И МАФЭКIЭ ТЫШЪУФЭГУШIО!

Çerkesya Yurtseverleri

Cherkessia.net, 13 Mart 2015