Rus halkı Kuzey Kafkasya konusunda iyimser


Levada Center: Ukraynadaki olaylar Rusyalıların dikkatini Kuzey Kafkasyadan çekti.  
Levada Center’in son anket çalışması sonuçlarına göre, Rusya halkının Kuzey Kafkasya’daki durum ile ilgili iyimserliği devam ediyor. Uzmanlar bu durumu Ukraynadaki olaylarla izah ediyor.

Levada Center Müdürü Lev Gudkov’un ifadesine göre, Kuzey Kafkasya’da yaşananlarla ilgili haberler ikinci planda kalıyor ve insanları endişelendirmiyor.

Levada Center’in 21-24 Martta yapılan anketine göre, Rusya halkında Kafkasya’daki durum ile ilgili iyimserlik patlaması görüldü. Rusya toplumunun Kuzey Kafkasya’daki olayları iyimserlikle değerlendirdiği 24-27 Ocak anketi sonuçlarına göre, Marttaki iyimserlik patlamasını sosyologlar Kırımın Rusya’ya bağlanışına bağladılar. 23-26 Mayıs anket sonuçlarına göre, Rusya nüfusundaki Kuzey Kafkasya iyimserliği sosyologlara göre yine Ukraynadaki olaylara bağlı.

Anket sonucuna göre, Rusyalıların yarısından çoğu Kuzey Kafkasya’da terörizmin son 10 yılda azaldığına inanıyor.

Levada Center’in 18-21 Temmuz 2014’deki anketi Rusya’nın 46 bölgesindeki 134 yerleşim yerinde 18 yaş ve üzeri olan 1600 kişinin katılımı ile gerçekleştirildi. Son anket sonucuna göre de Rusya vatandaşlarının Mart ayında başlayan Kuzey Kafkasyadaki durumlarla ilgili iyimserliği devam ediyor.

Şöyle ki, ankete katılanların yüzde 43’ü Kuzey Kafkasyadaki durumu sakin olarak (Ocakta bu oran sadece yüzde 18 idi), yüzde 41’i gergin olarak ( Ocakta bu oran yüzde 60 idi), yüzde 2’si kritik olarak (Ocakta yüzde 12 idi) değerlendirdi.

Ankete katılanların yüzde 53’ü Kuzey Kafkasya’da terörizmin son 10 yılda azaldığını (Haziran 2013’de bu şekilde düşünenler yüzde 40 idi), yüzde 29’u durumun aynı olduğunu, ( 2013’de bu oran yüzde 33 idi) yüzde 9’u arttığını (2013’de bu şekilde düşünenler yüzde 19 idi) düşünüyor.

Kavkazki Uzel,AjansKafkas