KAFFED Soçi Olimpiyatları Basın Açıklaması

Soçi Olimpiyatları, Çerkesce Kbaada, Rusça Krasnaya Polyana, yani Kızıl Çayır olarak bilinen yerde düzenleniyor. Kızıl Çayır, Çarlık ordusunun, 21 Mayıs 1864 tarihinde
düzenledikleri askeri geçit ile Çerkesleri yurtlarından sökmek için yürütülen savaşı kazandıklarını ilan ettikleri yerdir. 
Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) – www.kaffed.org
Yaşar Aslankaya – Genel Başkan
Basın Açıklaması…
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Türkiye ve Dünya Kamuoyuna,
2014 Kış Olimpiyat Oyunları 6-23 Şubat tarihlerinde Soçi'de düzenlenecek.
Soçi günümüzde, Kara Deniz ile Kafkas Dağları'nın arasındaki bölgede, UNESCO’nun kültür mirası ilan ettiği, yüzyıllık ormanlarla çevrili, yumuşak iklimi, temiz denizi, özgün doğasıyla dünyanın en iyi turizm ve sağlık merkezi bir Rus şehri olarak bilinmektedir. 
Fakat Soçi'nin unutulan, unutturulmak istenen, Çerkesler ve insanlık açısından son derece önemli bir özelliği daha var.
Soçi 1864'de yaşanan Çerkes Soykırımı ve Sürgünü'nün simgesidir.
Soçi Olimpiyatları, Çerkesce Kbaada, Rusça Krasnaya Polyana, yani Kızıl Çayır olarak bilinen yerde düzenleniyor. Kızıl Çayır, Çarlık ordusunun, 21 Mayıs 1864 tarihinde düzenledikleri askeri geçit ile Çerkesleri yurtlarından sökmek için yürütülen savaşı kazandıklarını ilan ettikleri yerdir.
Eşitsizler arasında 101 yıl süren savaş ve soykırım sonunda Kafkasya Çerkeslerden arındırılmış ve 1.500.000 Çerkes yurtlarından sürgün edilerek Osmanlı topraklarına gönderilmiştir. Yüz binlerce insan sürgün yollarında açlık, sefalet, soğuk  ve salgın hastalıklar yüzünden can vermiştir. Osmanlı topraklarına ulaşabilenler ise geniş bir coğrafyaya dağıtılmıştır.
Yaşananlar, insanlık tarihinin gördüğü en acımasız sürgün ve soykırımlarından birisidir.
Ve bugün ne acıdır ki, 2014 Kış Olimpiyatları’nın gerçekleştirileceği olimpik köy, Soçi’de Kbaada Vadisinde yani Kızıl Çayır'da kurulmuştur. Olimpik köy, UNESCO'nun Dünya Koruma Mirası listesinde yer alan Soçi Milli Parkı ve Kbaada Vadisi’nin yüzyıllık ormanları, binlerce bitki çeşidi ve doğal ekosistemi yok edilerek, bir çevre felaketi yaratma pahasına kurulmuştur. 
Olimpiyat barış, dostluk, kardeşlik, sevgi ve saygı içinde yarışmak değil midir?
Ne yazık ki, amacı barışı ve uluslararası işbirliğini spor yoluyla yükseltmek olan olimpiyat, Çerkeslerin katledildiği bölgede yapılacaktır. Sanki Çerkesler burada hiç yaşamamış, bu topraklarda ölmemiş, bu topraklardan sürülmemiş gibi, dostluğun ve barışın simgesi olimpiyat ateşi burada yakılacaktır.
Çerkeslerin tüm dünyada dağınık şekilde asimilasyona maruz kalması, Çarlık Rusya’sının uyguladığı “etnik temizliğin” sonucudur. Çerkeslerin yaşadığı trajedi kabul edilmeden Soçi Kış Olimpiyatları'nın yapılması, yaşanan acıları yeniden canlandıracaktır.
Çerkeslerin haklı taleplerini göz ardı eden ve bu tarihsel trajediyi inkar edenler, insanlığa karşı işlenmiş en büyük suçlardan birisine ortak olacaklardır.
KAFFED olarak bizler, örgütlü temsilcisi olduğu Çerkesler adına;
* Halkımızın yaşadığı soykırım ve sürgünün, Rusya Federasyonu ve dünya kamuoyu nezdinde tanınmasını talep ediyor  ve Rusya Federasyonu’nun, tarihi ile yüzleşerek, özür dilemesini bekliyoruz.
* Aynı zamanda, başından sonuna kadar tüm olimpiyat sürecinde, Çerkeslerin bu toprakların kadim halkı olduğunu öne çıkartan, Çerkes kimliğinin tanınmasını ve Çerkeslerin anavatanlarının uluslararası alanda bilinmesini sağlamayı amaçlayan bir programın uygulanmasını istiyoruz.
* Çerkesler geçmişi unutmadan tüm insanlık için onurlu bir gelecek istiyorlar. Benzer acıların bir daha asla yaşanmamasını diliyorlar.

Bizler; insanlık tarihinde bir daha benzer acıların yaşanmaması için, uğradığımız haksızlıkları telafi edecek adalet için, kısacası yaşanan insanlık suçuna ortak olmaması için Olimpiyat Ateşini burada söndürüyoruz.
Ve diyoruz ki; haklı taleplerimizin gerçekleştiği gün bu barış ve dostluk ateşi küllerinden yeniden doğacak ve tüm bölge halklarının yolunu aydınlatacaktır.

ANDIMIZ
Biz;İnsanlık tarihinin en acımasız
Sürgün ve soykırımını yaşamış
Çerkesler olarak,
Nerde yaşıyor olursak olalım,
Yaşadığımız soykırımı unutmayacağımıza,
Gelecek nesillere de unutturmayacağımıza,
Her türlü asimilasyona karşı koyarak var olacağımıza,
Soçi ve 21 mayıs’ları
ulusal-kültürel dirilişimizin günü yapacağımıza,
Yaşadığımız tüm ülkelerde,
Anavatanımız Kafkasya’da
Ve tüm dünyada barışı savunacağımıza
Atalarımın manevi huzurunda
AND İÇERİZ…