Ramazan Tlemeshok - Çerkes (Adıge) halkının haini ve düşmanı


21 Mayıs 2024'te Adıgey Cumhuriyeti'nin başkenti Maykop şehrinde Çerkes Halkını Acı ve Anma Günü dolayısıyla çok utanç verici bir tören düzenlendi.

Öncelikle tören her yıl olduğu gibi Filarmoni Orkestrası'nda değil, Filarmoni Orkestrası'ndan önemli ölçüde daha küçük olan Puşkin Caddesi'ndeki tiyatro binasında gerçekleşti.

Utanç verici olan ikinci şey ise törenin, Rusya-Kafkas Savaşı sırasında ve sonrasında Çerkeslere karşı suç işleyen Rus Çarı generalleri hakkında tek bir kelimenin bile anılmadığı bir gösteri sunmasıdır. Gösteriden, kendilerine karşı yapılan soykırımın sorumlusunun Çerkesler olduğunu anlıyoruz.

Utanç verici olan üçüncü şey ise törende sanki şarkılar festivali varmış gibi yas ve anma günü değil de yas şarkıları değil sıradan şarkılar çalındı.

Dördüncüsü ve en utanç verici olanı, Adıge Khase'nin başkanı Ramzan Tlemeshok'un söylediği sözlerdir ve onun sözlerinden, yas giymeyi bırakmamız ve mevcut duruma göre yaşamamız gerektiği anlaşılmaktadır.

Yazıya bu başlığı koyduk çünkü Ramazan Tlemeshok, Rus-Çerkes Savaşı'nda ölen Çerkesler için bir gün bile yas tutulmaması ve anma töreni yapılmaması gerektiğini söyleyen Adıge'deki Adıge Khase'nin ilk başkanıdır.