2015 Rusya Federasyonunda Edebiyat Yılı İlan Edildi!

Bu bağlamda kardeş Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti Başı/Lıshe Temrezov Reşid'in kararıyla da 2015 yılı Rusça ve Anadilleri Yılı olarak ilan edildi. 


2015 yılı Rusya Federasyonu Devlet Başkanı  Vladimir Putin’in kararıyla Rusya tamamında  Edebiyat Yılı olarak ilan edildi.

Bu bağlamda kardeş Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti Başı/Lıshe  Temrezov Reşid'in kararıyla da 2015 yılı Rusça ve Anadilleri Yılı olarak ilan edildi.

Bu haberi bize ilkin Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti’nde yayımlanan “Çerkes xeku” (Çerkes Yurdu) adlı ulusal gazetenin baş editörü Theğepsev Vıçujıko bildirdi. Ardından Ulusal Diller Yılı kutlama programı da Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti’nde belirlendi. Cumhuriyetin Başı, ulusal dillerimizin benzersizliğini ve zenginliğini vurgulayarak, bu dilleri koruma olanağımız bulunduğunu anımsattı. “Ulusal edebiyatın ulusal yazarlar tarafından üretilmiş, yazılmış yapıtları, gençlerimizin kendi dilini öğrenmesinde ve eğitim alanında örnek özelliktedirler” dedi Temrezov Reşid (*).

Yıl boyunca çocuklar için yayınlanacak dergiler için Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti devlet fonundan 300 bin ruble ayrıldı. Bu parayla anadilinde yazılmış şiirler, halk öyküleri (otejxer), değişik anlatılar yayınlanırsa, küçük çocuklar bunları ilgiyle okuyacaklardır.

Rusça ile anadillerini daha iyi öğretebilmeleri için 100 öğretmen meslekiçi eğitim kurslarından geçirilecekler. Yazar ve şairlerin yapıtları daha yoğun biçimde gazete ve dergilerde yayınlanacak, yeni yazmaya başlayan gençler yazmaya özendirilecek, desteklenecek.

Ulusal dil ile Rusçanın geliştirilmesi anlamında yıl boyunca en iyi projeyi ortaya koyan gazeteciye Cumhuriyet Başı/Lıshe tarafından para ödülü verilecek. Aynı çerçevede ulusal dillerin ölmemesi için sürekli çaba içinde olan ulusal gazeteler çalışanlarının ücretleri, hak ettikleri düzeyde artırılacak.

Tüm bu çalışmalar Edebiyat Yılı etkinlikleri eşiliğinde sürdürülecek.

Cumhuriyetlerin [Adıge, Karaçay-Çerkes, Kabartay-Balkar- hcy] ulusal tiyatrolarında Adıgece piyesler sahnelenecek, ulusal kütüphanelerde ulusal yazarlara ilişkin toplantılar düzenlenecek,  ulusal şarkı şölenleri düzenlenecek.

(*) - Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti'nde Rusça, Karaçayca, Çerkesçe, Abazince ve Nogayca resmi dillerdir.- hcy

Adıge mak, 19 Şubat 2015

Çeviri: Hapi Cevdet Yıldız

Cherkessia.net, 24 Şubat 2015