Adnan Khuade Cezaevinden Çıkarak Ev Hapsine Geçti


Kavkaz Uzel, 17 Eylül 2016 

Tutukluluk hali ev hapsine çevrilen Khuade Adnan’ın 16 Eylül’de yapılması gereken duruşması 22 Eylül’e ertelendi!

Avukatı İland Abreg’in verdiği bilgiye göre; Khuade Adnan’ı evinden alıp mahkemeye getirmesi gereken içişleri bakanlığı gardiyanları onu almaya gelmedikleri için Adnan mahkemeye katılamadı. O yüzden de mahkeme 22 Eylüle ertelendi. 22 Eylül’de yapılacak duruşmaya olayın içinde yer alan trafik polisi görevlileri ve şahitlerin dinlenmesi şeklinde devam edilmesi planlanıyor.

Gazeteci Aslan Şhazzo, bu yaşananları politik bir zulüm olarak niteledi. Avukatı ise yaptığı açıklamada, olayın önceden hazırlanmış bir kumpas olduğunu olaydaki şahitlerin bile olaydan önce olayın yeri ve saati için önceden rezerve edildiklerini söyledi.

Avukatı İlan Abreg, Adnan’ın durumu ile ilgili yaptığı açıklamada ise; "Bundan sonra onu mahkemeye hapishaneden getirmeyecekler.O artık evinde ailesiyle birlikte. Duruşmalara ise henüz temyiz kararı İçişleri Bakanlığı infaz dairesine ulaşmamış olsa bile, evinden mahkeme salonuna kendisi değil içişleri bakanlığı infaz dairesince görevlendirilen gardiyanlarca getirilip götürülecek.

16 Eylül de yapılması gereken duruşma ise 22 Eylül tarihine ertelendi. Bu tarihte ki duruşmada olayın içindeki trafik memurları ve şahitler sorgulanacak.

Bu arada daha önce ki duruşmada dinlenen şahitlerin verdiği ifadelerin birbiriyle çelişmesi sebebiyle aslında bu şahitlikleri de çürümüş oldu." dedi.  Şahitlerden birisi, geçen mahkemede sorgu sırasında kendisini olay yerinde şahit olması için öğleden önce güvenlik görevlileri tarafından arandığını söylerken, arayan kişinin ismini de ağzından kaçırarak bu kişinin mahkemede ki tanıklardan birisi olan Genadi olduğunu söyledi. 

İfade veren bayan şahit, ifadelerinde şehrin tamamen başka bir tarafında yaşamış olsa da olay yerinde bulunmasıyla ilgili olarak orada mağazalarda dolaştığını belirtmişti. Ancak biz o bölgede yakınlarda mağazalar olmadığını söyleyip biraz sıkıştırınca bu sefer bir sonraki sokakta yani mağazaların olduğu sokağı işaret etti. 

Diğer taraftan kendisini telefonla arayan kişinin telefon numarasını istediğimizde yanında olmadığını söyleyip bir sonraki duruşmada bildirmeye söz verdi. Tüm bunlardan anlaşılıyor ki bu tanığın ifadelerinde çelişki var ve olaydan en az iki üç saat önce bu tanık güvenlik kuvvetlerince rezerve edilmiş." dedi. 

Avukat İland Abreg’e göre; bu şahitlerin şahitliği ne kadar sahte ise de olayla ilgili olarak kendisini kimlerin neden aradığını ve olayın iç yüzünü anlatmaları dostça istenmişse de gerçeği anlatmaya yanaşmamışlar.

Abreg’e göre şahitlerin ifadelerinde Khuade Adnan’ın suçunu tespit edebilecek bir ifadeye rastlanmadı. Şahitler ifadelerinde Adnan ile trafik polisi arabada otururken paralar ortalarında duruyordu. Buna göre hiç bir şahit bu paraları Adnan’ın elinde görmedi. Ayrıca anlattıklarına göre, Adnan’ın bu sırada ellerini göğsünde tutarak kesinlikle paralarla teması olmadığını söylediler. Video kayıtları da bu durumu doğruluyor.

Abreg ayrıca, araçta kaydedilen video görüntüleri de Adnan’ın suçsuz olduğunu kanıtlıyor dedi.

İland Abreg, ilgili kanuna göre rüşvet verme sırasında görevli kişinin bilinçli olarak kişiyi rüşvete teşvik etmesi ve provoke etmesi, rüşvet verilmişse bile suçu ortadan kaldıran bir unsur dedi. Kamera kayıtlarında görüleceği üzere, arabada trafik memuru Adnan’a rahat olmasını kameranın kayıt yapmadığını söylüyor.  Hatta konuşmalarda Adnan, kendisinin onlara rüşvet vermeye niyetinin olmadığını söylüyor.

Abreg’in yaptığı açıklamaya göre; iddianame tarafı da zaten yaptıkları açıklamalarda trafik polislerine rüşvet verildiğine dair bir suçlamaları olmadığını bunu rüşvet vermeye çalışmak olarak yaptıklarını söyleyerek, Adnan’ın ilk tutuklanmasının ehliyetsiz araba kullanma suçu ile ilgili olduğunu da kabul etmektedirler dedi. 

Tabi ki güvenlik güçleri bir suç işlesin de yakalayalım diye sürekli onun peşindeydiler. Evet ehliyetsiz olarak araba kullanıyordu ancak bu mahkemeye konu olan olay onun trafik memurlarına rüşvet vermesi suçlaması ve bu suça ilişkin herhangi bir kanıtları da yok.

Mahkemeyi takip edenlere göre ise, tüm bu yaşananların sebebi politik. Gazeteci Aslan Şhazzo ya göre, tüm bu olay baştan sona kadar önceden hazırlanmış bir kumpas.

Nat Press genel yayın yönetmeni Aslan Şhazzo yaptığı açıklamada; "Trafik polislerinin ifadesine göre, onların Adnan’ın arabasının peşine düşmelerinin sebebini, ilk olarak onun kırmızı ışıkta geçmesi daha sonra ise dönüş için sinyal lambalarını yakmaması olduğunu belirtiyorlar. Ancak görev sırasında araçtaki video kameranın kayıtta olması gerekirken bunların hiçbirinin kaydı yok. Ayrıca aracı durdurdukları yer ise tamda Adnan’ın evinin yanı. Demek ki onu daha önceden beklemişler. Adnan ın kendi ifadesine göre de, zaten bu yaşananlar kendisini rüşvet vermesi için provoke etmelerinden ibaret" dedi.

Aslan Şhazzo, Adnan’a karşı başlatılan baskıların onun Soçi olimpiyatlarına karşı protesto eylemlerine katılması ve bu yönde yaptığı çalışmalar sebebiyle olduğunu sözlerine ekledi. Ve tüm bu baskıların dozunun artmasında, Türkiye -Rusya krizinin de büyük rolü olduğunu belirtti. Asla Şhazzo son olarak, özellikle Rus uçağının vurulmasından sonra Adnan’a baskılar artmıştı ve hatırlanacağı üzere mağazasına gelinerek hukuksuz  tacizkar kontroller yapılmak istenmişti dedi.

Kavkaz Uzel Adnan Khuade olayını takip etmeye devam edecek.

Kaynak : http://www.kavkaz-uzel.eu/articles/289423/

Çeviri: Кушу Ф.