Rus Gaddarlığı Anayurttaki ve Dışarıdaki Çerkesleri Birleştirdi



Paul Goble, 
17 Aralık 2014



Çerkes aktivistin Kabardey-Balkar’ın başkentinde Rus polisinden gördüğü kötü muamele Kuzey Kafkasya’da ve diaspora ülkelerinde yaşayan Çerkesleri harekete geçirdi. Bu kampanya Soçi Olimpiyatından bu yana Rusya’ya karşı Çerkesleri bir araya getiren en önemli olaydı.

Dün 64 Çerkes 500 kelimelik bir bildiri yayınlayarak Çerkes aktivist Andzor Akhokhov’a yapılan muameleyi kınadılar. Akhokhov Soçi oyunlarını protesto eden bir gösteriye liderlik ettiği için Şubat ayında tutuklanmış ve hapiste işkence görmüştü. İşkenceye maruz kaldığı serbest bırakıldıktan sonra uzman raporuyla teyit edilmişti.
http://cherkessia.net/news_detail.php?id=6504

Kuzey Kafkasya’da yarım milyonun üzerinde, dışarıda altı milyondan fazla nüfusa sahip Çerkeslerin bu dayanışması bir yandan Moskova’nın Çerkes hareketini etkisizleştirme çabalarını boşa çıkarırken diğer yandan Rus zulmü karşısında Çerkeslerin farklılıklarını bir kenara bıraktıklarını gösterdi.

Bildiriye göre güvenlik güçlerinin tutumu Rusya’nın imza koyduğu insan hakları antlaşmalarını “hiçe saydığını” gösteriyor. Metinde “Rus makamlarının her zaman olduğu gibi öfkeli, hoşgörüsüz, inatçı ve keyfi davrandığı” kaydediliyor.

“Düzinelerce Çerkes aktivist sırf barışçıl bir gösteriye katıldıkları için tutuklandılar”. Akhokhov gözaltındayken “kafa travması ve beyin sarsıntısı geçirdi, vücudunda elektrik şoklarından dolayı yanıklar oluştu”. İşkence ulus olarak “hayatta kalmaya” çalışan Çerkeslere verilmiş bir mesajdı.

İmzacılar “vicdan sahiplerine Andzor Akhokhov’la dayanışma çağrısı” yaptılar ve “Rus makamların taciz, zorbalık, ayrımcılık ve kötü muameleye hemen son vermelerini” talep ettiler.

Ayrıca “dünyadaki tüm insan hakları örgütlerine, dost ülkelere, Avrupa İnsan Hakları Komisyonuna, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyine ve özgürlük yanlısı tüm barışçıl halklara Çerkes halkının meşru medeni ve insan haklarını korumaları ; onu baskı ve zorbalığın pençesinden kurtarmaları için çağrı” yapıldı.

Kaynak: windowoneurasia2.blogspot.com

Çeviri : Dr. Ömer Aytek Kurmel 

Cherkessia.net,17 Aralık 2014