161 Çerkes anavatanlarına dönmek için Rus konsolosluğuna dilekçe verdi


Hatay Reyhanlılı ve Suriyeli Çerkeslerin anavatan özlemi

Hatay Reyhanlılı ve Suriyeli 161 Çerkes, Rusya Federasyonu Antalya Başkonsolosluğu’na “vatanımıza dönmek istiyoruz” başvurusu yaptı.

Çerkesler, bugün Rusya Federasyonu sınırları içinde kalan anavatanlarında Çarlık Rusya’sı tarafından soykırım ve sürgün politikalarına maruz kalmış, sağ kalanlar zamanın Osmanlı İmparatorluğu sınırları içine serpiştirilmişti.

“Bizler, dedeleri 1763-1864 yılları arasında cereyan eden büyük Rus-Kafkas savaşları sonrasında, 1864’te vatanından sürülmüş, Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde yaşayan Suriyeli ve Reyhanlılı Çerkesleriz” diye başlayan dilekçede Osmanlı topraklarına dağınık bir şekilde, küçük gruplar halinde yerleştirildikleri hatırlatıldı.

Rusya Federasyonu’na bağlı Çerkes cumhuriyetlerinden Adigey Cumhuriyeti’ne dönmek isteyen 161 Çerkes adına Reyhanlı Çerkes Derneği-Adığe Khase Adına Uğur Pihava ve Tarık Topçu tarafından sunulan dilekçe şöyle devam etti:

“Başımıza gelen felakete ve maruz kaldığımız haksızlıklara rağmen, bu ülkenin vatandaşları olarak sorumluluklarımızı yerine getirdik. Büyük acılar çektik. Ama vatanımızı hiç unutmadık, hep bir gün geri döneceğimiz umuduyla yaşadık.

Yeterli olmasa da, Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin lehimize yaptığı yasal değişikliklerden yararlanarak, Çerkes kimliğimizi, dilimizi ve kültürümüzü yaşatmak için elimizden geleni yapıyoruz ama yok oluşu durduramıyoruz. Keza, son yıllarda Suriye’de yaşanan savaş, Reyhanlı’da yaşamı zorlaştırdı.

Türkiye’nin bir Rus savaş uçağını düşürmesi nedeniyle RF ile Türkiye arasındaki ilişkilerin bozulması, vatanımızla ilişkilerimizi zedeliyor ve bizi asimilasyona karşı savunmasız bırakıyor. Bu nedenle vatanımıza dönmek, en azından vatanımızda başımızı sokacağımız bir ev sahibi olmak istiyoruz.

Bizler Çerkesiz. Dilimiz, kültürümüz, kimliğimiz atalarımızın yaşadığı topraklarda şekillendi. Ve ancak orada korunabilir. Bugün yaşadığımız yerlerde varlığımızı ve kimliğimizi koruyamıyor, yok oluyoruz.

Artık vatanımızda, dedelerimizin çıktığı Adigey Cumhuriyeti’nde yaşamak, soydaşlarımızla birlikte toprağı ekmek, çalışmak, ekonomisini geliştirmek ve gerektiğinde onu düşmanlarına karşı birlikte savunmak istiyoruz. 

RF büyük bir devlettir. Bizlere vatandaşlık verebilir, vatanına dönmek isteyen her Çerkes’e yardım edebilir. Sizlerden bize destek olmanızı, vatanımıza yerleşmemize maddi-manevi yardım etmenizi ve hukuki kolaylıklar sağlamanızı istiyoruz.” (Demokrat Haber)