Uçak Krizini Yakından Takip Ediyoruz


24 Kasım tarihinden bu yana Türkiye ile Rusya arasındaki uçak krizinden dolayı iki ülke arasındaki ilişkiler gerginliğini koruyor. Ülkeler arasındaki politik ve ekonomik yaptırımlar nedeniyle zor zamanlar yaşayan başta vatanına dönüş yapmış olanlar olmak üzere tüm soydaşlarımızın haklarını savunmak adına gelişmeleri KAFFED olarak proaktif bir tutumla yakından takip ediyoruz.

KAFFED Genel Başkanı Yaşar Aslankaya ve yönetim kurulu üyeleri Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçisi Andrey G. Karlov ile geçen hafta görüşmüş Rusya ile Türkiye arasında yaşanan uçak krizinin toplumumuza yansıyan olumsuz etkilerinin giderilmesi konusunda yapılan görüşmede her iki taraf da yaşanan siyasi krizden Çerkeslerin olumsuz etkilenmelerinden duydukları üzüntüyü dile getirmişti. Krizin toplumumuza yönelik etkilerinin azaltılması için birlikte çalışılması hususunda mutabakata varılmıştı.

Türkiye’de doğmuş ve vatanda yaşamını sürdüren soydaşlarımızın yaşadıkları sorunlar ile ilgili haberleri endişeyle takip etmekteyiz. Bunun yanında ticari ilişkilerinin sekteye uğradığı iş adamlarımızın ve kişisel olarak yapılan ziyaretler ve gezilerin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için Rusya Federasyonu’nun Türkiye Büyükelçiliği’yle irtibatımızı sürdürmekteyiz.

Türkiye’den Maykop’a kesin dönüş yapan Adnan Khuade isimli soydaşımızın iş yerine yönelik gerçekleştirilen çeşitli baskılar ve bunun neticesinde haksız yere alıkonulmasıyla ilgili hemen harekete geçilmiş ve gerekli mercilerle karşılıklı işbirliğini artırmak adına yapılan görüşmelerden olumlu sonuçlar elde edilmiştir.

Krizin tarafları olan iki ülkede de yaşayan Çerkeslerin bu gelişme nedeniyle olumsuz bir takım etkiler hissetmesi kaçınılmazdır. Ancak bu olumsuz etkilerin meselenin doğal sonuçlarını aşacak şekilde Çerkes toplumuna yansımasının gün geçtikçe büyümeye başladığını üzülerek görmekteyiz. Nalçik’teki Federal Göçmen İşleri Dairesinin Kabardey-Balkar Cumhuriyeti’ne yerleşen Türkiye doğumlu soydaşlarımıza Türkiye'ye dönmelerini telkin ettiği yönünde duyumlar almış ve bu konuyla ilgili derhal Rusya Federasyonu’nun Türkiye Büyükelçisi Sayın Andrey Gennadiyeviç KARLOV, Kabardey-Balkar Cumhuriyeti Başkanı Sayın Yuri Aleksandroviç Kokov ve Dünya Çerkes Birliği Başkanı Sayın Hauti Hazritoviç Sohrokov ile irtibata geçilmiş ve durumla ilgili çekincelerimizden bahsedilmiştir. Ayrıca konu ile ilgili olarak DÇB' ye tek gündemli ve olağanüstü toplantı çağrısı yapılmıştır.