Natho Razıyet: Ülkesine Dönüş Yapanlara Devlet Desteği Sağlanmalı


Rusya Federasyonu Federal Meclisi’nde Devlet Duması milletvekili Natho Razıyet “Eski Ülkesi’ne Dönüş Yapanları Tanıtma Merkezi”ni bu yakınlarda ziyaret etti ve Adıge Cumhuriyeti Devlet Ajansına bir demeç verdi. Merkez’in listesinde 10 aile ve 252 sığınmacının adı kayıtlı. Çoğu Suriye’den gelme.

Milletvekili, uzun yıllardan beri yaşadığı toprakları canını kurtarmak için terk etmek zorunda kalan kişilerle görüştü.

- Orta Doğu’da, özellikle Suriye’de terörizmin gittikçe büyük boyutlar kazanmakta olduğu görülüyor, Suriye’de çok sayıda sorun bulunuyor. Bildiğiniz gibi RF Devlet Başkanı Vladimir Putin isabetli bir karar aldı, Rusya Silahlı Kuvvetlerini Suriye’de görevlendirdi. Barışçı nüfusu terörizmden koruma amacıyla Beşar Esad’ın daveti üzerine bu kararı aldı. Bundan başka Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov öncülüğündeki bir diplomasi heyeti, dünya devletleri heyetleriyle birlikte, bu son yıllarda Suriye’de yaşanmakta olan üzücü duruma bir çözüm bulmak için çabalarda bulunuyor. 

Kişi olarak, ben, ülkemiz yöneticilerinin çatışmaları kısa bir süre içinde durdurabilecekleri inancını taşıyorum, - dedi Natho Razıyet konuşmasında. Toplantılar sırasında konut ve göç sorunu, sosyal sorunlar ele alınıyor. Bunların çoğuna yanıt bulundu, bunların dışındakiler parlamenterlerin incelemelerinden sonra yanıtlanmak üzere bırakıldı.

- Düşünceme göre, Ülkesine geri dönmüş olanların sorunlarını çözmek için gerekli yasal düzenlemeleri tamamlamak, eksiklikleri gidermek önem taşıyor. Bu da, en başta, “repatriant” (Ülkesine iade edilen kimse) denilen kimselere ilişkin olmalı. Ardından onlara tahsis edilecek federal ve yöresel destekler konusu ele alınabilir. Ben de o konuda elimden gelecek her türlü desteği vermeye hazırım, - dedi son sözleri olarak Natho Razıyet.

Bunun dışında Natho Razıyet, Merkezde yaşayan kişilerin sosyal ve diğer sorunlarına ilişkin bilgiler de edindi, 10 aileye parasal yardımda bulundu, milletvekili olarak elinden gelecek her türlü desteği yerine getirmeye çalışacağı sözünü verdi.

Kandor Anzor, Rusya Federasyonu Federal Meclisi Devlet Duması milletvekili sekreteri.
Adıge mak, 6 Kasım 2015
Çeviri: Hapi Cevdet Yıldız