Adıgey’de karstik mağara bulundu


Geçtiğimiz günlerde Aziz Mikailovsk manastırına 1,5 kilometre uzaklıkta alçı ocağı işletmesinde yaşı yaklaşık 2 milyon yıl olan karstik bir mağara bulundu.

Ancak buluntunun hemen ardından alçı ocağında çalışan buldozer mağaranın her iki girişini de gömdü, dolayısıyla yeni mağarayı incelemek üzere gelen mağara bilimciler girişleri bulamadı. Daha önceden bilinmeyen mağara Kubanlı jeofizikçilerin de ilgisini çekti.

Kısa bir süre önce yağan yoğun yağışların ardından mağaranın iki girişi daha ortaya çıktı. Bu girişlerde aynı anda üç Krasnodar’lı jeofizik grubu çalıştı. Bu grupları, alçı ocağının yanında mucizevi şekilde sağlam kalmış mağarayı incelemeye, Adıgey’e, Rusya Coğrafya Birliği Adıgey şube başkanı İgor Ogay davet etti.

Radar yardımıyla jeofizikçilerin çıkardığı sonuçlara göre, ocağın altında sadece bir mağara yok. Karstik masiflerden oluşan derin bir mağaralar ağı bulunuyor. Ancak alçı ocağının mağaralara yakın oluşu ciddi bir tehdit.

Arkelologların talebi üzerine ocaktaki çalışmaların durdurulduğu ifade edilirken İgor Ogay, Adıgey Today’e yaptığı açıklamada, “Bundan sonra alçı ocağında yapılacak çalışmalar, jeofizikçilerin inceleme yapmayı planladığı mükemmel karstikleri yok edebilir. Hatta buralara yakın yerlerde bulunabilecek höyük ve dolmenleri de yok edebilir” dedi.