İlkkurşun Köyünde Basın Açıklaması Yapıldı


Torbalı-Ödemiş-Kiraz bölünmüş yol projesi kapsamında açılacak yeni güzergâha tepki göstermek amacıyla, 11 Temmuz 2015 Cumartesi günü, İlkkurşun ve bölge sakinleri, Kaffed Genel Başkanı Yaşar Aslankaya ve yönetim kurulu üyeleri, bölge derneklerimizin başkan, yönetici ve üyeleri ile çeşitli kurum ve kuruluşların temsilcilerinin katılımıyla basın açıklaması yapıldı.

İlkkurşun köylüleri adına basın açıklamasını yapan Nefne Atik köyün tarihi ile ilgi bilgi verdikten sonra, “…İzmir Torbalı’dan bu yana onarımı yapılan bir yol olan D-310 İzmir Ödemiş Karayolu, İlkkurşun’un yaklaşık 800 metre güneyinden geçmesine rağmen İzmir-Ödemiş yolunun batı kısmında ve tarihi İlkkurşun tepesi yakınındaki Maraş mevkisi üzerinde bulunan Örük köprüsüne kadar 3 kilometrelik bir yol yapılmak istenmektedir…” dedi. 

Güzergâhın anayolu sadece 100 metre kısaltacağını belirten Atik, şöyle devam etti: "Bu idari işlemde kamu yararı yoktur. Mevcut yol az düzleştirilip genişletebilecek iken İlkkurşun toprakları feda edilemez. Yüklenici firma 30.06.2015 tarihi ile hukuksuz bir şekilde mera vasfındaki çıkarılan arazi üzerinde kazı ve dolgu malzemeleri alma faaliyetlerine başlamıştır. Açıkça hukuka aykırı olan mera vasfı değişiklik kararına göre bu faaliyetlerin önlenmemesi halinde kısa süre içinde mera olmaktan çıkacak geri dönüşü olmayacaktır. Köy halkı olarak bu yolun Ödemiş ve ülke ekonomisine katkısını bilmekle birlikte ülkemiz kamu yararı gereği mevcut yolun genişleterek tarihin kültürel mirasın verimli tarım arazilerinin doğanın yeşilin yarım asırlık zeytinlerin ilk kursun tepelerinin titizlikle korunmasını istiyoruz. İlkkurşun tepesi tüm Türkiye’nin kahramanlık simgesidir. Köy milli mücadelede adını tarihe altın harflerle yazdırmıştır. İlk kurşunun özel korunmaya ihtiyacı vardır. Bu bölge kahramanlık ve vatanseverlik anıtı olarak sonsuza dek korunmalıdır."


Kafkas Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Yaşar Aslankaya yaptığı konuşmada,"Bu köy adı üstünde İlkkurşun. Kurtuluş savaşı için çok önemli bir köydür. Türkiye'nin neresinde yaşıyorsa yaşasın Çerkesler, bu köyü yalnız bırakmayacak. Haklı mücadelemizi sürdüreceğiz, hakkımızı alacağız" dedi.

Söz konusu basın açıklamasına Kaffed’in katılımı nedeniyle İlkkurşun köylülerinin gönderdiği mesajı okuyucularımızla paylaşıyoruz:

Sayın Kafkas Dernekleri Federasyonu,
Kurtuluş Savaşında bizler İzmir’de örgütlü olarak ilk kurşunu sıkarken daha Türkçe bile bilmiyorduk. Davetimize icabet edip Ankara’dan gelerek bizlere omuz veren, konuşmaları ile tüm Çerkeslere, doğa dostlarına ve İlkurşunlulara büyük moral ve motivasyon sağlayan Kafkas Dernekleri Federasyonu (Kaffed) Genel Başkanı Hağundoko Yaşar Aslankaya'ya, Kaffed Heyetinden Boletıko Haşim Polat ve Hupşı Adnan Arslan'a İlkkuşunlulara ve dünyanın neresinde olursa olsun evrensel duygularla hukuka ve doğaya saygı duyan dostlara verdikleri mesaj ve destek nedeniyle sonsuz teşekkürler ediyor, şükranlarımızı sunuyoruz. Saygılarımızla,
 İlkkurşun ve Doğa İçin Adalet Platformu
İlkurşun Köyü Kuzey Kafkas Kültür Derneği


NOT: İlkkurşun Köyünün protesto eylemleri çeşitli basın-yayın organlarında yer almaya devam etmektedir. Aşağıdaki linklerden bazı haberlere ulaşabilirsiniz: