Rusya Dışişlerinden Ğut Erdoğan Boz Hakkında Açıklama:


Erdoğan Boz sınırdışı edilmesini yasadışı olduğu nedeniyle Kabardey-Balkar İnsan Hakları Derneğine haklarını koruması için 12 Ocak 2015 tarihinde başvurmuştu. 

Bilindiği gibi 25 Kasım 2014 tarihinde Ğut Erdoğan Boz Karaçay-Çerkes Cumhuriyetinde ünlü Çerkes folkloristi rahmetli Mıjey Mikhael adına yapılan bir konferansa katılmak için geldiği Min-vodi havaalanında alıkonulmuş ve kendisine 19 Ağustos 2015 tarihine kadar Rusya'ya giriş yasağı olduğu gerekçesiyle 27 Kasım 2014 sınır dışı edilmişti.

Erdoğan Boz sınır dışı edilmesinin yasa dışı olduğu gerekçesiyle, Kabardey-Balkar İnsan Hakları Derneğine haklarını koruması için 12 Ocak 2015 tarihinde başvurmuştu. İnsan Hakları Derneği Başkanı Valeri Hatajıko Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a bir yazıyla başvurmuş ve açıklama istemişti.

Rusya Dışişleri Bakanlığından 13 Mart 2015 tarihinde A.A. Botsan Harçenko imzasıyla Valeri Hatajıko'ya gönderilen cevapta Erdoğan Boz'un Rusya Federasyonuna sokulmaması konusunda yetkili organlar tarafından Şubat ayında verilen cevapta herhangi bir yasaklama söz konusu olmadığı bildirilmiştir. Bu konu Ankara'daki temsilciliğimiz tarafından Türk tarafına bildirilmiştir, denmekte.

Not: Ç.Net’in 25 Kasım 2015 tarihinde ki haber ve açıklama linki: http://www.cherkessia.net/news_detail.php?id=6473



Rusya Dışişleri Bakanlığından  Valeri Hatajıko'ya gönderilen mektup


Çeviri: Cherkessia.net/Moderasyon