Etnik ve Dini Anlaşı Zenginliğimizdir


Adıge Cumhuriyeti başı Thakuşıne Aslan Adıgey ve Pşıze (Kuban) bölgesi müslümanları Müftüsü Karden Askerbıy ile dün görüştü.

Fransada yayınlanan bir dergiyi Peygamberimiz Muhammed'e ilişkin bastıkları karikatür sebebiyle dünyadaki müslümanlar kınadılar, büyük infial uyandırdı. Toplantıda cumhuriyet yaşayanlarının bu konuya bakış açıları, etnik ve dini anlaşının pekiştirilmesi için yapılması gerekenler hakkında konuşuldu.

Çeçenistanda gerçekleştirilen mitinge Adıgey'i temsilen Karden Askerbıy'in başkanlığını yaptığı bir heyette katıldı.

AC. Başı bu mitingte alınan kararlar, sonuçları bu mitingin ne gibi düşünceler uyandırdığı vb. sorular sordu.

Karden Askerbıy'in belirttiğine göre; Groznide gerçekleştirilen mitinge yaklaşık bir milyon kişi katıldı. Bunların arasında cumhuriyetimizden giden yirmi kişilik heyette yer alıyordu. Ülkemiz yaşayanları peygamber Muhammed'in karikatürünün dergide yayınlanmasını onaylamadılar, böylesi hareketleri kınadılar. Mitinge sadece müslümanlar değil başka dinlerin de temsilcileri katıldılar. Rusya da yaşayanlar, etnik ve dini anlaşıya önem verdikleri aramızda karışıklık çıkmasını isteyen güçlere karşı koymaya hazır olduklarını gösterdiler. Mitinge iştirak edenlerin ana düşüncüleri bunlardı. Bu günlerde Adıgey ve Pşıze (Kuban) bölgesindeki camilerde cami cemaatleri etnik ve dini çatışmalarınn olmaması için Allaha dualar ettiler.

Thakuşıne Aslan; '- Groznide gerçekleştirilen etkinlik, rahat ve karışıklık çıkmadan gerçekleştirildi. İnsanlar arzularını dile getirip dağıldılar. Yapmamız gerekli olan şeyde budur. Günümüzde Adıgeyde etnik-dini anlaşı, barış ve huzur hakim. Ben bunu herşeyden önemli görüyorum. Bizim zenginliğimiz budur. Gelecekte de Rusyada, güney bölgesinde, cumhuriyetimizde böylesi iyi ilişkilerin devam etmesi, kötü örnek olan ve kışkırtıcı tavır gösterenlere karşı durmaya özen göstermemiz bu konuda mücadele etmemiz gerekiyor' dedi.

THARKOHO Adam

Fotoğraf A. GUSEV tarafından çekildi

Çeviri; AÇUMIJ Hilmi  

adygvoice.ru