Deusche Welle, 22 Ocak 2015
İsviçre’de düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda konuşan Almanya Şansölyesi geniş bir yelpaze üzerinde görüşlerini dile getirdi. Merkel Ukrayna’dan dijitalleşmeye ve Yunanistan’ın euro’dan çıkmasına kadar her konuya temas etti
Almanya Şansölyesi Angela Merkel Davos’ta yapılan Dünya Ekonomik Forumu’nda Perşembe günü bir konuşma yaptı. “Dijital Çağda Küresel Sorumluluklar” başlıklı konuşmasında Ukrayna sorununa, iklim değişikliğine ve kadın girişimcilere duyulan ihtiyaca değindi.
Merkel konuşmasına “sorunlarımızın Avrupa sınırlarında durmadığını” hatırlatarak başladı ve bu ay başında Paris’i sarsan saldırıların kurbanlarının ailelerinin acılarını paylaştı. Şansölye "değerlerimizin savunulması gerekiyor” dedi.
Başbakan Rusya’nın Ukrayna’nın “toprak bütünlüğüne” yönelik “çirkin ihlaline” tek cümleyle değindikten sonra ekonomik konulara geçti.
Almanya bu yıl G-7 dönem başkanlığını üstlenecek. Merkel’ e göre Berlin bu vesileyle sürdürülebilir kalkınmayı, çevrenin korunmasını, yoksullukla mücadeleyi ve kadın girişimciliğinin desteklenmesini gündeme getirecek.
Kemer Sıkma Büyümeye Karşı
Şansölye Merkel birçok Avrupa ekonomisini olumsuz etkileyen kemer sıkma politikasının Almanya’dan kaynaklandığı eleştirisini reddetti.
Merkel "Büyümenin alternatifi olarak kemer sıkma gösteriliyor. Ama gerçek o kadar siyah beyaz değil. Kamu yatırımlarına ihtiyacımız olduğu bir gerçek ama bir o kadar da özel yatırımları teşvik etmemiz lazım” dedi.
Merkel 28 üyeli AB’de kararların görüş birliğiyle alındığını sözlerine ekledi. Buna göre büyük ve küçük devletlerin öncelikleri bir arada değerlendiriliyor.
Merkel konuşmasının teması olan dijitalleşmeyle ilgili olarak "dijitalleşme ve ona yaklaşımımız büyük önem taşıyor” dedi. Avrupa’nın Amerika ve Asya’nın bazı bölgelerinin gerisinde kaldığını söyleyerek dijital altyapıya daha çok yatırım yapılması çağrısında bulundu.
Ukrayna lideri Poroşenko Davos’ta yaptığı konuşmada Rusya “terörünü” kınadı.
Vladivostok’tan Lizbon’a
Şansölye Merkel konuşmasının ardından Dünya Ekonomik Forumu kurucusu KlausSchwab’ınsorularını yanıtladı. Schwab’ın Ukrayna hakkındaki sorusu Merkel’e konuşmasında Rusya’ya yönelik sarf ettiği sert sözleri yumuşatma fırsatı verdi.
Merkel ilk adımın Minsk antlaşması temelinde istikrarı sağlamak olduğunu söyledi. Bununla birlikte Avrupa’nın “Rusya’nın hassasiyetlerini” de gözetmesi ve Ukrayna ile NATO arasında uzlaşmayı “aceleye getirmemesi” gerektiğini dile getirdi.
Almanya Başbakanı nihai hedefin “Başkan Putin’in söylediği gibi Vladivostok’tan Lizbon’a” ekonomik işbirliği olduğunu kaydetti.
Merkel: Yunanistan Euro Bölgesinden Çıkmayacak
Schwab’ın son sorularından biri Yunanistan’ın Euro bölgesinden çıkma olasılığı üzerineydi. Yunanistan’da Pazar günü yapılacak seçimlerde kurtarma karşıtı Syriza Partisi’nin başarılı olma ihtimali yatırımcıları ve piyasaları huzursuz ediyor.
Merkel kısa vadede Yunanistan’ın Euro bölgesinden çıkma olasılığı bulunmadığını ve halkın çoğunluğunun kalmak istediğinden emin olduğunu söyledi. Şansölye sıkıntı yaşayan ülkelerle “dayanışma” çağrısı yapmakla birlikte Yunanistan gibi ülkelerin kendi sorumluluklarını üstlenmeleri gerektiğini dile getirdi. Merkel iflastan kurtulma önlemleri aldıkları için Yunanistan, Portekiz, İspanya ve İrlanda’yı methetti.
Başbakan sözlerine Avrupa ve Avrupalılara “dar görüşlü olmama” ve içe kapanmama çağrısı yaparak son verirken AB’nin mutabakata varma ve yurttaşların yaşamlarını iyileştirme konularındaki “büyük yeteneğine” övgüler yağdırdı.
Çeviri : Dr. Ömer Aytek Kurmel