Karaçay Çerkes'e Ukrayna'dan 250 Sığınmacı, Suriye Çerkeslerinden ise 25 bile değil


Ukrayna'daki karışıklıkların başlamasıyla oradan Çerkesya'ya (Krasnodar ili, Adigey, Kabardey-Balkar, Stavropol ili) binlerce insan geldi. Onların 250 kadarı Karaçay-Çerkes'e getirildi.Karaçay-Çerkes yönetimi onlara yardımcı oluyor. Gelenlerin çoğunluğu Rus.

 Suriye iç savaşının başlamasıyla, Suriye Çerkeslerinden Karaçay-Çerkes'e gelebilen kişi ise 25. Dönüşle ilgilenen Çerkes gençlerin anlatımına göre; Karaçay – Çerkes yönetimi, Suriye Çerkeslerinin Karaçay- Çerkes'e gelmelerini istemediği için bürokratik engeller çıkartıyor.

 Karaçay- Çerkes yönetiminin, ulus ayrımcılığı yapmasını altındaki neden; birincisi Rusyanın Çerkeslerin vatanlarına dönüşü engelleme politikası,  ikincisi Karaçay  - Çerkes yönetiminin, Çerkeslerin bu cumhuriyete girişlerini engelleme politikasının olmasıdır. 

 İlginç olan bu cumhuriyetin, iki halkın (Karaçaylar ,Çerkesler) cumhuriyeti olması; ancak yönetimdeki Çerkeslerin seslerini çıkartmadan sessizce oturmalarıdır. Birileri Çerkeslerin nüfusunun az olduğunu söleyebilir,bunlara şunu söyleyebiliriz; yıllar öncesi cumhuriyetin başına Çerkes başbakan getirilmediğinde Çerkesler, cumhuriyette büyük protestolar yapmıştı. Yasal hak olan Çerkes Başbakanın seçimine kadar; protesto mitingleri yapılmış, bildiriler dağıtılmış, cumhuriyetten ayrılırız diğer cumhuriyetlere katılırız denilmiş, diğer cumhuriyetlerdeki Çerkeslerde bu protestolara katılmaya başlamışlardı. Sonra sakinleştiler. Neden Suriye’li Çerkes soydaşlarımız için ses çıkarmıyor, bir şey yapmıyorlar.

 Beliritmek gerekir; Karaçay- Çerkes Cumhuriyeti'nin nüfusu 477 bindir, bunun 195 bini Karaçay, 60 bini Çerkes,35 bini Abaza ,150 bini Rus'tur. Politik konsessus (anlaşma) sonucu yönetim birimleri paylaşılıyor. Devlet başkanı Karaçay, başbakan Çerkes, parlamento başkanı ise Rus'tur.

 Kaynak: T'uapse Press

 Çeviri: ÇY-Haber Merkezi

http://www.cerkesyayurtseverleri.com/single.php?url=karacay-cerkes-cumhuriyetine-ukrayna-dan-250-siginmaci-geldi-suriye-cerkeslerinden-yerlesen-25-bile-degil-