Kabardey-Balkar’daki Kafkasya Emirliği Güç Kaybetti (ANALİZ HABER)


2014 yılında Kuzey Kafkasya’daki İslami yeraltı silahlı grupların IŞİD’e biat etmeleriyle birlikte Kabardey-Balkar IŞİD’e bağlı olanlar ve Kafkas Emirliği’nde kalanlar olarak bölündü; Emir Abdullah (Robert Zankishiev) IŞİD’e bağlı grubun lideri, Emir Salim (Zalim Shebzukhov) ise Kafkas Emirliği’nin Kabardey-Balkar’daki lideri. 3 Aralık 2015’te Nalçik’te Rus Özel Harekatı’nın düzenlediği operasyonla öldürülen Emir Abdullah’tan sonra kimse IŞİD’in Kabardey-Balkar’daki liderliğini üstlenmedi.

Emir Salim ise hala Kafkas Emirliği’nin destekçisi. Zalim Shebzukhov, hükümetin baskıları sonucu radikalleşen birisi.  7 Aralık 2007’de tutuklanan Zalim, 2,5 yılını hapishanede geçirdi. 24 Haziran 2009 yılında Kabardey-Balkar Yüksek Mahkemesi tarafından delil yetersizliğinden sebebiyle serbest bırakıldı. Polis ise Zalim’in tahliyesinin ardından ayaklanmalara katıldığını söylüyor. Rusya, daha sonra Zalim’i birçok cinayet ve silahlı saldırıdan dolayı arananlar listesine ekledi. 16 Nisan 2015 tarihinde Rus Ulusal Anti-Terör Komitesi (NAK), Zalim’in öldürüldüğünü duyursa da sonra bu açıklamanın yanlış olduğu ortaya çıktı.

Terör karşıtı özel operasyonlar Kabardey-Balkar’da sürerken, 17 Ağustos tarihinde St. Petersburg’daki Leninsky Caddesi’nde Kuzey Kafkasyalı isyancılara karşı özel operasyon düzenlendi. St. Petersburg FSB İstasyonu’nun açıkladığına göre Kabardey-Balkar hükümeti, isyancıların nerede saklandıklarını kendilerine FSB’ye ilettiler. St. Petersburg’daki binaya düzenlenen baskında 4 kişinin öldüğü ve hepsinin Kabardey-Balkar’dan gelen İslami yeraltı silahlı grup üyeleri oldukları açıklandı. 30 yaşındaki Emir Salim’in (Zalim Shebzukhov) beklenmedik bir şekilde öldürülen şüpheliler arasında olduğu söyleniyor.  Diğerleri ise; Kafkas Emirliği Kuzey Bölge lideri Astemir Sheriev (25), Rus asıllı Vyacheslav Nyrov (34), Kabardey-Balkar Kuzeybatı Bölge lideri Aslan Kurashinov (39).

Gözlemcilerin, St. Petersburg’daki operasyona bu kadar dikkat etmelerinin sebebi ise Emir Salim’in oradaki operasyonla öldürülmüş olması. Neden Emir Salim Kabardey-Balkar’dan St. Petersburg’a gitmişti? Düşük bir ihtimal olarak; ülkeyi terk etmesi. Çünkü yetkililerin Moskova’nın çevresindeki tedbirlerinin, Kabardey-Balkar’dan daha düşük olması. Emir Salim eğer bir saldırı organize edecekse neden kendisi gitti de başka birisi saldırı için atamadığı muamma. Emir Salim’in Şamil Basayev’i idol olarak görmesi sebebiyle onun gibi şehirde kendisinin liderliğinde rehine krizi yaşatarak, adını bütün Rusya ve daha da ötesine taşımak istemiş olduğu ihtimali.

Ayrıca 27 Ağustos tarihinde Kabardey-Balkar’daki Nartan köyü yakınlarında yapılan operasyonla Alim Bitokov ve Ibragim Gugov adlı 2 isyancıyı öldürdü.

Ağustos 2016, Kabardey-Balkar için oldukça hareketliydi. Ekim 2014’te arananlar listesine eklenen 25 yaşındaki Hızır Likhov, 14 Ağustos’ta Kafkas karayolunda polis tarafından öldürüldü.

3 Eylül tarihinde teröre karşı birlik etkinliğinde konuşan İçişleri Bakan Yardımcısı Kazbek Tatuyev, Kabardey-Balkar genelinde terör olaylarıyla bağlantılı 34 kişinin arandığını açıkladı. Görünüşe göre, yetkililer, Suriye’de savaşan 100 Kabardey-Balkar vatandaşını saymamış gözüküyor. Tatuyev, ayrıca altını çizerek yaptığı açıklamada Kabardey-Balkar’da yeraltı silahlı hareketlerinden kimsenin ülkede bulunmadığını söyledi. Tabii ki bu yapılan açıklamayı onaylamak son derece zor. İsyancı cemaat yapıları belli bir ‘üyelik’ sistemiyle çalışmayıp, esnek bir yapılanma oldukları için İsyancılar yer değiştirip, farklı insanlarla iletişim ağır oluşturabiliyorlar. Bu sebeple ‘’İsyancılar saldırı düzenleyecek’’ dendiği vakit yapılan operasyonlarda isyancılara yardım eden herkes öldürülebiliyor. Tabii bu saldırılar sonrasında örgüt lideri öldürülse bile örgüt etkinliklerine devam ediyor.

Kabardey-Balkar ve Karaçay’daki liderlerin sayısı (bölge liderleri de dahil) yapılan operasyonlarla bir hayli azaldı. Fakat yakın zamanda örgüt, yeniden toparlanıp, bağlantılarıyla birlikte yeni komutasını oluşturacaktır.

Kafkasya Uzmanı: Mairbek Vatchagaev

Kaynak: Kafkassam