Çerkesya Tayms
Çerkesya
Diaspora
Kafkasya
Rusya
Dünya
Makale
Çerkes Sorunu
Anavatana Dönüş
Turizm
Çerkeslerin Hayat Damarlarından Biri Olan 15 Leziz Yiyecek
onedio.com
Çerkes düğününe ya da toplantısına denk geldiysen lezzetiyle seni büyüleyecek bu yemeklerden yemeyi sakın ihmal etme. Bu tatlar, yemekle mutluluk arasındaki bağın vücut bulmuş halleridir.
1. Şıpsi pasta, şıpsibasta, şıpsibaste
Şıpsi pasta. Şıpsi tavuk ya da et olarak söyleyebileceğimiz yemek kısmı, pasta ise
mısır
ya da buğday unundan yapılan lapadır. Bir şıpsiden bir pastadan alınarak yenir. Tadını almak için başka şeyler yememeniz i tavsiye ederim.
2. Abista, mamursa, mamrise
Farklı bölgelerde yine farklı isimler alır. Çerkes peyniriyle servis edilir. Yanına da bolca yoğurtlu ya da sütlü yiyecekler konulur. Ana yemek olmasa da ana yemek görevi görür. Karnınızı doyurabileceğiniz türden mezelerdir.
3. Lepsi
Kuzu ya da dana etlerinin uzun süre pişirilmesiyle ortaya çıkan etli yahni yemeğidir. Kemikli ya da kemiksiz olarak pişirilebilir. Yanına mutlaka abista gerekir. Özellikle kemiklisinin hayranı çoktur.
4. Haluj
Haluj, hıngel, hınkal, hambal ya da hampal denilir. Patates, kıyma ya da peynirle hazırlanan Çerkes mantısıdır. Anlatılmaz bir lezzeti vardır.
5. Halvane
İsminden helvayı andırsa da aslında kendisi bol yumurtalı bir açmadır. Üzeri yumurtalanarak fırına atılır ve böyle servis edilir. İnce ve yuvarlak şekilde hazırlanır.
6. Metaz
Buğday unundan hazırlanan hamurun içine peynir konulur ve ardından kapatılan hamurlar suda pişirilir. Birazcık mantıyı hatırlatsa da aslında tam olarak değildir.
7. Corme
İçi doldurulan bağırsaklar ocaklarda ısıtılarak kurutulur. Ardından kış aylarında farklı zamanlarda kızartılarak yenir. Ana yemeklerin en oturaklılarından bir tanesidir.
8. Velibah
Gözlemelerin sacta hazırlanmış halidir. Üzerinde tereyağ eritebilir, dilediğiniz reçelle yiyebilirsiniz. Kahvaltıların kraliçesi sayılır.
9. Gınnış
Mantı hamuru gibi açılan hamurdan kareler kesilir ve bir tarafından diğer tarafına yuvarlanır. Ardından tavuk suyunda kısa bir süre pişirilir. Didiklenmiş tavuk ve tavuk suyuyla servis edilir.
10. Gubate
Üçgen şeklinde hazırlanan açmalara benzer. İçine patates ya da kıyma konulabilir. Üç tarafından açık, ortalarından kapanacak şekilde yapılır. Arasına tahin, üzerine pekmez sürülür.
11. Ape yeşek
Kendisini lokma gibi düşünebilirsiniz. Kızartılan hamurların üzerine dökülen şerbetle çıkan sesi tarif edemiyoruz. Bunun yanı sıra şerbete bal eklenir.
12. Hurmisa
Çerkeslerin en sevdiği bir diğer tatlıdır. Şerbetli bir tatlıdır ve içindeki badem içtiğiniz çayla bütünleşir. Sabah akşam yemek isteyebilirsiniz.
13. Jijig
Kalın bir hamur hazırlanır, üzerine kuşbaşı kesilmiş kuzu ya da dana eti gelir. Fırına verilir ve bekleyiş dolu dakikalar başlar. Çünkü gelen yemek hem doyurucu hem de lezzet deposu olur.
14. Haliva
Haliva çiğ böreğin neredeyse kankasıdır. Tavada tereyağında pişirilir. Böylece hem lezzet dolu kokar hem de tereyağının tadı hamura geçer.
15. Şelame
Yanında dilediğiniz reçel ya da kahvaltılıkla tüketebilirsiniz.
Bonus: Çerkes Tavuğu
Listeye baş tacı olabilecek kadar güzel ancak bir o kadar da yanlış bilinen bir yemektir Çerkez tavuğu. İyi bir Çerkez tavuğu ince ince didilir, acıka ve ceviz havanda uzun uzun dövülür.
Altın
günlerinin en prestijli konuğudur.
Sonraki Kayıt
Önceki Kayıt
Ana Sayfa