Vitaliy Portnikov: İstemiyorlar, O yüzdende Çağırmıyorlar

Geçenlerde günden güne yok olmakta olan Halep şehrinde yaşayan son yahudi ailesinin Suriye den kaçış hikayesini okumuştum.

Vitaliy Portnikov, 04 Aralık 2015

Geçenlerde günden güne yok olmakta olan Halep şehrinde yaşayan son yahudi ailesinin Suriye den kaçış hikayesini okumuştum.88 yaşındaki Meryem Halyabi ve yakınlarının oradan kurtulabilmesi için Amerikalı milyonerler bile harekete geçmişti.Sonuç olarak Meryem ve kızı Sara şu an İsraildeler ve yaşadıklarını unutmaya çalışıyorlar.Yahudi devleti için bu kişiler soydaş olarak kabul edildiler.

Rusya Federasyonu Dış işleri bakanlığının, DÇB nin Suriyedeki Çerkes-Adıge soydaşlarının mevcut durum sebebiyle Rusya'ya tahliye edilebilmesi için yapmış olduğu başvuruyu reddetmiş olduğu bilgisi verildiğinde yukarıda kısaca anlattıklarım aklıma geldi.Rus dünyasının büyük sempati duyduğu Lavrov, bu yapılan başvuruyu reddetmekle kalmayıp yaptığı açıklamada, Suriyede yaşayan Çerkeslerin Suriye devletince ülkede yaşayan diğer halklardan ayrı bir halk olarak görülmediği, eğer görülmüş olsaydı bu konuya yaklaşımının belki başka şekilde olabileceğini belirtmişti.

Çerkesler-Adıgeler Rusya nın etnik halklarından birisidir.Onların Rusya içindeki Kafkasya’dan başka da tarihi anavatanları yoktur.Günümüzde Rusya dışında kalmış bu insanlar, aslında tarihte Kafkasya bölgesinde imparatorluğun genişleme politikalarının sonucu yaşananların kurbanlarıdır.Aslında hiç kimse bugünkü Rusya yı geçmiş Romanovların yaptıklarıyla yargılamanın peşinde değil, ancak bu gün gelinen noktada Rusya nın yaptığı uygulamalarla kendisinin bir devlet olduğunu göstermesi gerekiyordu.Hatta Federasyonun yapısı içinde yer alan Adıgey cumhuriyeti, Kabardey Balkar Cumhuriyeti,Karaçay Balkar Cumhuriyeti’nin de Rusyanın birer Subjeleri olduğunu, Rusya da sadece Rusların yaşamadığını gösterek modern federatif bir devlet olduğunu  gösterebilirdi.

Rusyalı Çerkesler Kafkasya muhabiri İslam Tekuşev in verdiği bilgilere göre kendi kuş kadar küçük imkanlarını ve bölgesel haklarını kullanarak Suriye den bir kaç bin kişiyi getirebilmişler. Ancak şimdide anlatıldığına göre Rus konsolosluklarınca Araplara ve diğer bölgedeki gruplara vize verildiği halde Çerkeslere vize verilmiyor. Ayrıca verilen bilgilere göre, Rus hava kuvvetleri bölgede yaptığı hava operasyonlarında Çerkes köylerini de bombalamakta. Bu durumda bu insanlar tek çıkış olarak Türkiyeye sığınmak durumunda kalıyor. Bugün Putin’in Türkiye ile ilgili politikalarını düşünecek olursak, sanırım Türkiyede de rahat edemeyecekler.

Hiç şüphesiz Suriyede ki bu Çerkes köylerinin yerinde rus köyleri olmuş olsaydı durum nasıl olurdu sorusunu sormak bile istemiyorum. Ukrayna nın Donbas bölgesinde yaşananları hatırlayacak olursak Kremlinin propoganda mekanizmasınca bölgede yaşayan Rus nüfusu soydaş olarak kabul edilerek bu insanlar tahliye edilmiş bölgede neredeyse bir devlet alt yapısı oluşturulmuştu. Evet belki bir takım sorunlar tamamen giderilemedi,ancak yinede büyük yardım faaliyetleri gerçekleştirildi. Zaman içinde bölgedeki Rus nüfusunun ülke içindeki konumlarını bir tarafa koyacak olsak da, sonuçta bu insanların kendilerince bağlı olduklarını düşündükleri bir ülke vardı, o da Rusya idi. Sonuçta bağlı oldukları ülkece gerekli olan yardımlar onlara sağlandı.

Aynı şekilde Suriyede yaşayan Çerkeslerinde bağlı oldukları ülkede Rusya. Ancak bu günkü gelişmelere göre Rusya artık onlar için anavatan değil üvey vatan durumunda.Ömründe bir kere bile Çerkeslerin diasporada yaşadıkları yerlere gidip bu insanlarla görüşmüş olan herkes bilirki ana vatan Kafkasya bu insanların her zaman kalplerinin bir köşesindedir.Putin yönetiminin  son yapılanlarla bu insanları neye uğratmış olduğunu düşünebiliyormusunuz? Bu yapılanlar bu insanların yüzüne atılmış Rusya’nın aslında ne kadar geri ve cahil olduğu gerçeğini anlatan bir tokat gibi. Rus hava kuvvetlerinin herhangi Rusya dışında bir bölgede Rus köyünü bombalamasını Rus dünyasının nasıl karşılayacağını düşünebiliyor musunuz? Ama bu duruma muhatap olan Ruslar değil ki? Sonuçta Çerkes dünyası onlar için kim ki? Onlara göre Rusya ruslar içindir.

Şu bilinmelidir ki, her ne kadar Rus şovenler bu tavırlarına bu yürüyüşlerine devam etse de, devleti yönetenler görünüşte bu şovenistlere kaş çatıp kalben bu şovenistleri destekleseler de, Rusya sadece Ruslar için değildir. Rusya bir devlettir. Bu devlet yöneticileri kafa yapılarını işte bu gibi olaylarda yaptıkları şeylerle açığa çıkarmaktadır.

Sonuç olarak bu gün Rusya devleti kriminalize olmuş bir devlet.Bu kriminal güçlerde Kafkas halkını hiç sevmiyorlar, bunun içinde Rus milliyetçiliğini kullanarak kafkas halkı üzerinde nefret yaratarak onları hakir görüyorlar.

Kaynak :   http://grani.ru/opinion/portnikov/m.246639.html

Çeviri   :    Кушу Ф.

Cherkessia.net, 6 Aralık 2015