Doğumunun 160. (15 Ağustos 1855)ölümünün 75.(26 Ocak 1940) yılında büyük ozanımız Tevuçoj Tsuğ doğduğu ve yaşadığı yer olan Ğobokuay köyünde 15 Ağustos günü düzenlenen etkinliklerle anıldı.
Doğumunun 160. (15 Ağustos 1855) ölümünün 75. (26 Ocak 1940) yılında büyük ozanımız Tevuçoj Tsuğ doğduğu ve yaşadığı yer olan Ğobokuay köyünde 15 Ağustos günü düzenlenen etkinliklerle anıldı.
Fakir bir köylü ailesinin çocuğu olan Tsuğ (asıl adı Tahir’dir.) kiracılık,çobanlık,dericilik gibi işlerde çalışmıştır.Şıçepşıne çalmakta ve şiirler söylemektedir.Okur yazar olmayan ve Rusça da bilmeyen Tsuğ’un söylediği şiirleri ekim devriminden sonra devlet tarafından görevlendirilen ve uzunca bir süre Ğobokuay köyünde yaşayan yazar Kestan Dimitri tarafından yazıya aktarılmıştır.
1856 yılında Bjeduğ feodalleri ile köylüler arasında çıkan ve feodallerin tasfiyesi ile sonuçlanan olayların anlatıldığı “Pşı-vork savaşı”,1919 yılında Ğobokuay köyünden üçyüzden fazla kişinin Kızıllar tarafından katledilmesine konu alan “Ğobokuay’ın ağıtı”,Adığe halk kahramanı Mafeko Vurusbiy adına yazmış olduğu şiirler Tsuğ’un önemli eserleri arasındadır.
Eğitimli biri olmamasına rağmen sosyal toplumsal olayları analiz edebilme yeteneği,güçlü hafızası ve Çerkes diline hakimiyeti onun unutulmayacak ozanlarımız arasında yer almasını sağlamıştır.
Tsuğ’un bütün eserlerinin rusça ve adığece olarak yer aldığı “Ben ölsemde şarkılarım yaşayacak…” (Сэ сыл1эми сиорэдхэр щы1эщтых...)adlı kitap torunu Aşın Yunus tarafından bastırılmış ve etkinliklere katılanlara dağıtılmıştır.
Etkinlikler kapsamında Tsuğ’un köyde bulunan müzesi ziyaret edilmiş,anıtına çiçekler konmuş,Adığey yönetiminde ve parti üst kademelerinde önemli görevlerde bulunmuş olan oğlu Tevuçoj Nuh’un portresi de müze duvarına monte edilmiştir.
Adığey Kültür Bakanlığı’nın Tsuğ adına yaptırmış olduğu plaketler kültür alanında başarıları olan kişilere verilmiş,sanatçılar tarafından Tsuğ’un şiirleri seslendirilmiş ve şarkılar söylenmiştir.
Haber:Çetao İbrahim- Mıyekuape