Ahra Bjaniya: Radyo-Televizyon kanunu üzerinde çalışıyoruz

Abhazya milletvekili Ahra Bjaniya radyo ve televizyon yayınlarıyla ilgili kanun tasarısının yeniden ele alınacağını açıkladı.


Ekho Kavkaza muhabiri Anaid Gogoryan’ın sorularını yanıtlayan Abhazya eğitim, bilim, kültür, din, gençlik ve spor parlamento komitesi başkanı Ahra Bjaniya Enformasyon politikalarıyla ilgili özel birimler ya da yeni konseptler oluşturmaktan çok mevcut işlerde kaliteyi arttırmak gerektiğini kaydetti.

Bjaniya, son bir buçuk yıl içinde iki kez parlamentonun gündemine gelen radyo ve televizyon yayınlarıyla ilgili kanun tasarısı hakkında şunları söyledi: “Daha önce iki defa radyo ve televizyon yayınları kanun tasarısını meclisten geçirmeye çalıştık. İlkinde bir, ikincisinde iki oy farkla reddedildi. Şu anda Levon Galustyan ve Temur Guliya ile birlikte kanun tasarı üzerinde çalışıyoruz. Her zaman olduğu gibi sorunlar var.

Bunlar finansman ve yayın kuruluşlarıyla devlet kurumları arasındaki ilişkiler noktasında ortaya çıkıyor. Ama, bence bu sorunlar giderilebilir, önemli olan televizyonun, işlevsel, tarafsız, ilgi çekici olması, enformasyonla ilgili sorumluluğunun yanında sosyal projelerin tanıtımına da hizmet etmesidir. Ekoloji, eğitim, gençlik, spor gibi alanlardaki projelerin tanıtımını televizyon kanalıyla yapmak çok daha etkili ve kolay. Sorunlar iki alanda önümüz çıkıyor. Birincisi, şu anda düzenleyici hiç bir kanun yok. Abhazya Devlet Radyo Televizyon Kurumu, bakanlar kuruluna bağlı.

Biz, bu uygulamadan vazgeçilmesini öneriyoruz. Televizyonun kamu kurumları ile doğrudan bağlantısını koparmalı, bunun yerine televizyonun yöneticilerini seçecek sivil ve ulusal bir konsey kurulmalı. İkinci olarak finansman sorunu var. Bunu çözmek için karma bir yapı öngörüyoruz. Yani diğer bir çok ülkede olduğu gibi devlet desteği ve bunun yanında ek gelirler. Ek gelirlerin nasıl olacağı tartışma aşamasında. Abonelik sistemi ya da teknolojik ürünlerin satışından pay ayrılması şeklinde olabilir. Başka seçenekler de var. Fakat sonuçta bütçeyi minimum bir, bir buçuk kat arttırmamız lazım. Kendini kanıtlamış, yetkin gazetecilerimiz, yaratıcı insanlarımız var, bence bu faydalı ve ilgi çekici bir iş olacak”.

Gazeteciler ve uzmanların görüşlerini almak için geni katılımlı, kamuya açık bir toplantı planlandığını belirten Ahra Bjaniya, Devlet Başkanı Raul Hacimba’nın bağımsız medyanın desteklenmesi ile ilgili vaatlerinin geçerliliğini koruduğunu ve bu konuda adımlar atılacağını da sözlerine ekledi.

Ajans Kafkas