21 Şubat Dünya Anadil Günü Kutlu Olsun!

Bugün 21 Şubat Dünya Anadil Günü. 17 Kasım 1999 yılında Dünya Anadil Günü’nü ilan eden  Birleşmiş Milletler Eğitim ve Kültür Örgütü UNESCO dur. 21 Şubat, 2000 yılından itibaren, çok dillilik ve kültürel çeşitliliği  desteklemek için kutlanmaya başlandı.


UNESCO  21 Şubat’ı Dünya Anadil Günü olarak neden seçti?

Bangladeş’ de  21 Şubat 1952 yılında, Bangladeş’in Pakistan’a bağlı olduğu zamanlarda, Bengal Dil Hareketi’ne mensup çoğu üniversite öğrencisi aktivist, Bengal dilinin resmi dil olarak kabul edilmesi için gösteri yaptılar. Bu sivil barışçı gösteride birçok dil aktivisti polisler tarafından öldürüldü. Bu günün anısına UNESCO, 21 Şubat’ı Dünya Anadil Günü olarak seçti.

Bugün ise dünyada, özellikle anadilleri yasaklanan, baskı altında olan ve ayrımcılığa uğrayan halklar tarafından daha çok önemseniyor-kutlanıyor. Kısacası Anadil Günü, egemen dillerin, resmi devlet dillerinin değil, şimdiye dek hak gaspına uğramış dillerin günüdür çoklukla.

Çerkes halkı da 21 Şubat Dünya Anadil Günü’nü geçmiş yıllara nazaran daha fazla sahipleniyor. Kurumlarımız, derneklerimiz,  aktivistlerimiz bu konuda programlar düzenliyor halihazır da olanlara destek veriyor. Türkiye Çerkes diasporasında son yıllarda dile daha fazla önem verildiği, toplumda bu konuda daha fazla bilinç uyandığı aşikar. Ancak daha kat edilmesi gereken çok yol olduğu da bir gerçek.

Bugün 21 Şubat Dünya Anadil Günü. Bu anlamlı günde sadece etkinlikler düzenlenip Dünya Anadil Günü kutlamak da yetmez. Aynı zamanda bu simgesel günlerde Çerkesce için kampanyalar düzenlemek, onun duyulurluğunu görülürlüğünü artırmak,  hem anavatanımız Çerkesya’da hemde tüm Çerkes  diasporasında  meşru haklarımızı daha fazla kullanabilmek için çalışmalı, ısrarcı olmalıyız.

Dilimiz kayboluyor diye şikayet etmekten ziyade pratikte kendi dili için dolayısıyla kendi kültür ve kimliği için Çerkes halkının tüm bireylerinin ve kurumlarının dilimizi yeniden üretmede insiyatifler alması bugün daha da önem kazanmıştır. Anadil dediğimiz kavram, sadece bir iletişim aracı olmanın çok ötesindedir. Çerkes dili, kültür -kimlik yönüyle ayrılmaz bir bütündür. Dilimiz varsa ve yaşıyorsa o zaman ona bağlı ayrı bir kültür- kimlik var ve yaşıyor demektir.

Çerkes halkı Anavatan da ve diasporada yasalarla sınırlanmış  bazı özgürlüklerin yanı sıra,  pratik adımlarla da kimliğinin göstergesi olan dili canlandırıp onu kendi coğrafyasında  egemen kılmalıdır.

Bugün Dünya Anadil Günü;  Anadil günümüz kutlu olsun!

Çerkesya Yurtseverleri

Cherkessia.net, 21 Şubat 2015